IAEA: V Mehiki ukradli radioaktiven tovor

Ukradeni tovornjak je prevažal odsluženi radioaktivni izotop kobalt-60, ki ga uporabljajo v medicini.

Objavljeno
04. december 2013 12.35
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ciudad de Méxic - Mednarodna agencija za jedrsko energijo IAEA je danes sporočila, da so v Mehiki, blizu kraja Tepojaco, nepridipravi ukradli »potencialno izredno nevaren tovor«. Tovornjak je namreč iz bolnišnice v mestu Tijuana prevažal odsluženi radioaktivni izotop kobalt-60, ki ga uporabljajo v medicini.

»V času, ko je bil tovornjak ukraden, je bil material ustrezno zaščiten. A bi lahko postal, če bi ga odstranili iz varovalnih zabojev ali pa bi se ti poškodovali, za človeka izredno nevaren,« so posvarili v IAEA.

Tovor, ki je bil namenjen v skladišče za odpaden radioaktivni material, so ukradli 2. decembra. Mehiške oblasti pospešeno iščejo nevaren tovor, o kraji pa so obvestile tako IAEA kot širšo javnost.

Mednarodna agencija je še sporočila, da material sicer ni primeren za sestavo običajnega jedrskega orožja, bi pa lahko iz njega naredili t. i. umazano bombo - konvencionalnemu eksplozivu bi dodali radioaktivni material, ki bi ob eksploziji kontaminiral širše območje.

Strokovnjaki že dalj časa opozarjajo na problem kopičenja večjih količin tovrstnega materiala ob nezadostnem varovanju v bolnišnicah, tovarnah, na univerzah in drugje. V lanskem letu je IAEA zabeležila 17 primerov nezakonitega posedovanja ali prodaje radioaktivnega materiala. Vsaj v 24 različnih incidentih pa so tovrstne snovi ukradli ali jih izgubili.