Indija: narasle vode z domov pregnale več kot milijon ljudi

Zaradi monsunskega deževja je v indijski zvezni državi Asam umrlo že najmanj 31 ljudi.

Objavljeno
29. junij 2012 10.03
Posodobljeno
29. junij 2012 10.03
TOPSHOTS-INDIA-MONSOON-FLOOD
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

New Delhi − Indijsko zvezno državo Asam je pretekli teden zajelo obilno monsunsko deževje, zaradi katerega so reke prestopile bregove in zalile več kot 2000 vasi. Zaradi nesreč, povezanih z naraslo vodo, je v zadnjem tednu umrlo najmanj 31 ljudi, večkot 1,3 milijona pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

»Večina ljudi, ki je morala zapustiti svoje domove, si je našla zavetje v višje ležečih krajih,« je povedal indijski minister za kmetijstvo Nilamoni Sen Deka. Po poročanju Al Džazire reševalci na suhe zaplate zemlje, kamor so se zatekli ljudje skupaj s čredami domačih živali in divjimi sloni s helikopterji dostavljajo najnujnejše za preživetje.

Država je postavila tudi začasna taborišča, a je v njim prostora za zgolj 1500 ljudi. »Vse večje reke so se dvignile nevarno visoko in na številnih mestih prestopile bregove,« je pojasnil Deka in dodal, da so to najhujše poplave v zadnjih 14 letih.

O težavah zaradi obilnega deževja poročajo tudi iz Bangladeša, kjer je število smrtnih žrtev zaradi naraslih voda in zemeljskih plazov že preseglo število sto.