Indonezija mrzlično išče 150 pobeglih zapornikov

Več tisoč policistov in vojakov išče obsojence, ki so pobegnili iz enega najbolj varovanih zaporov v Indoneziji.

Objavljeno
12. julij 2013 16.33
INDONESIA-PRISON-UNREST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Medan - V tretjem največjem zaporu v Indoneziji je v noči iz četrtka na petek najprej zagorelo, nato pa so izbruhnili izgredi. Umrlo je pet ljudi, trije pazniki in dva jetnika, okoli 200 zapornikov pa je nastali kaos izkoristilo za pobeg.

Več tisoč policistov in vojakov je nemudoma obkolilo območje zapora Tanjung Gusta, v katerem kazen prestajajo eni najhujših zločincev v državi.

Vojska je v petek brez večjih težav vdrla v zapor in znova prevzela nadzor. Doslej so našli in prijeli 55 pobeglih jetnikov, več kot 150 ljudi je še vedno na begu pred oblasti. Namestnik indonezijskega ministra za pravosodje Denny Indrayana je vse pobegle zapornike pozval, naj se sami predajo, vsem tistim, ki bi se prijetju upirali, pa je zagrozil z ostrimi sankcijami.

Britanski Guardian sporoča, da je izgrede povzročil izpad elektrike, zaradi katerega so prenehale delovati tudi črpalke za vodo. Vse od četrtka zjutraj je bilo tako skoraj 2600 ljudi, ki bivajo v zaporu namenjenem za največ 1500 zapornikov, brez elektrike in vode. »Zapornike je izpad elektrike in pomanjkanje vode močno vznejevoljil, saj gre za razmeroma pogoste težave v zaporu,« je povedal tiskovni predstavnik tamkajšnje policije Heru Prakoso.