Irak stresla serija eksplozij

V zadnjem valu nasilja je bilo ubitih najmanj 25 ljudi, na desetine je ranjenih.

Objavljeno
22. januar 2013 17.41
IRAQ-UNREST
Andrej Miholič, zunanja politika
Andrej Miholič, zunanja politika

Bagdad - Irak je stresla serija bombnih napadov, v katerih je izgubilo življenje najmanj 25 ljudi, na desetine je ranjenih. Največ žrtev je zahtevala eksplozija avtomobila bombe pred vojaškim oporiščem v Tadžiju, kakih dvajset kilometrov severno od iraške prestolnice, v Mahmudiji je bila tarča podobnega napada vojaška nadzorna točka, v bagdadski šiitski četrti Šuala pa tržnica.

Odgovornosti za val nasilja, ki ga je spremljalo tudi več strelskih napadov v provincah Dijala, Ninive in Salahudin, ni prevzel še nihče, oblasti pa so prst krivde uperile v sunitske skrajneže iz vrst s teroristično mrežo Al Kaida povezane skupine Islamska država Irak, katere pripadniki so že prejšnji teden izpeljali serijo podobnih napadov, v katerih je bilo ubitih najmanj 88 ljudi.

Omenjena skupina je po ocenah poznavalcev razmer v Iraku danes precej šibkejša kakor na vrhuncu sektaškega obračunavanja med letoma 2006 in 2008, vendar z občasnimi krvavimi napadi, kakršen je bil današnji, še vedno grozi z obuditvijo državljanske vojne med suniti in šiiti.

To nevarnost v zadnjem času krepijo tudi politična kriza zaradi spora med premierom Nurijem al Malikijem in nekaterimi ministri, ki mu očitajo avtoritarno vodenje in sektaštvo. Vrenje v vladnih vrstah že mesec dni spremljajo tudi množični protesti iraških sunitov, ki na ulicah zahtevajo Malikijev odstop, nasilje in nemiri pa so slaba popotnica za provincialne volitve čez tri mesece.

Pospešeno praznjenje ječ

Protestniki, ki med drugim že od konca decembra blokirajo ključno avtocesto, ki povezuje Bagdad z Jordanijo in Sirijo, oblasti med drugim obtožujejo zlorabe stroge protiteroristične zakonodaje, katere žrtve da so predvsem pripadniki sunitske manjšine. Da bi nekoliko ublažila njihov bes, je vlada v zadnjih dveh tednih, kakor je danes pojasnil namestnik premiera Husein al Šahristani, izpustila 888 zapornikov, še 1041 pa se jih je v tem času znašlo na prostosti po plačilu varščine. S to prakso bodo menda nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.