Irak zaradi spodbujanja nasilja prepovedal deset televizijskih programov

Brez licence tudi Al Džazira.

Objavljeno
28. april 2013 18.21
IRAQ-POLITICS-UNREST-FUNERAL
S. M., Delo.si/STA
S. M., Delo.si/STA
Irak je zaradi spodbujanja nasilja in sektaštva preklical licence desetim satelitskim televizijskim programom, med njimi tudi televizijski mreži Al Džazira in vodilnemu programu v Iraku Šarkija, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP, ki jo povzema STA, danes sporočile tamkajšnje oblasti.

»Sprejeli smo odločitev, da odvzamemo licenco satelitskim programom, ki privzemajo jezik, ki spodbuja nasilje in sektaštvo. To pomeni zaustavitev njihovega dela in aktivnosti v Iraku, tako da ne bodo mogli pokrivati dogodkov v državi,« je dejal Mudžahid Abu al Hail z iraške komisije za komunikacije in medije.

Do odločitve prihaja po valu nasilja, ki se je v torek začel s spopadi med varnostnimi silami in sunitskimi protestniki na severu Iraka, v katerem je umrlo že več kot 215 ljudi.

To je sicer najhujši val nasilja v povezavi s protesti v pretežno sunitskih delih države, ki so se začeli pred več kot štirimi meseci. Sunitski protestniki pozivajo k odstopu šiitskega premiera Nurija al Malikija in opozarjajo na napade na predstavnike njihove skupnosti s strani šiitskih oblasti, navaja AFP.