Iran »dosegel vse svoje cilje«, posvaril pred povračilnimi ukrepi

Ponoči je Iran proti Izraelu izstrelil več kot 300 dronov in raket. Italija je zato za danes sklicala sestanek G7, Malta pa izredno zasedanje VS ZN.
Fotografija: Policist pregleduje ostanke raketnega pospeševalnika, ki je po poročanju izraelskih oblasti kritično ranil 7-letno deklico. FOTO: Christophe Van Der Perre/Reuters
Odpri galerijo
Policist pregleduje ostanke raketnega pospeševalnika, ki je po poročanju izraelskih oblasti kritično ranil 7-letno deklico. FOTO: Christophe Van Der Perre/Reuters

Iran je v soboto z več kot 300 droni in raketami prvič neposredno napadel Izrael, vendar so jih 99 odstotkov sestrelili, je sporočila izraelska vojska. Ranjenih je bilo najmanj 12 oseb, 7-letna beduinska deklica resneje. Smrtnih žrtev ni bilo, prav tako ne omembe vredne škode. Pri obrambi so Izraelcem pomagale zavezniške vojske, med njimi Francije, Jordanije, Združenega kraljestva in ZDA.

image_alt
Iran izstrelil prek 200 dronov in raket, v Izraelu zatulile sirene

Nagovor tiskovnega predstavnika IDF Daniela Hagarija:

Medtem ko je Hagari dejal, da je nekaj malega škode utrpelo vojaško letališče v Negevu, je iranska tiskovna agencija Irna poročala o hudih udarcih. Irna navaja, da je Izrael iz tega oporišča 1. aprila sprožil napad na iranski konzulat v sirskem Damasku, v katerem je umrlo več ljudi, med njimi dva generala iranske vojske. Teheran je od takrat naprej napovedoval odgovor, čeprav Izrael uradno odgovornosti za napad ni prevzel.

Iranska državna televizija je poročala, da je polovica izstrelkov zadela cilje v Izraelu, Hagari pa trdi, da so večino izstrelkov prestregli že zunaj meja države. Na izraelsko ozemlje naj bi jih padlo le nekaj. »V tem trenutku vemo le za ranjenega otroka in udarec na oporišče na jugu, kjer je bilo nekaj malega škode na infrastrukturi,« je dejal.

V Teheranu so napad proslavil z vihranjem iranskih in palestinskih zastav. FOTO: Atta Kenare/AFP
V Teheranu so napad proslavil z vihranjem iranskih in palestinskih zastav. FOTO: Atta Kenare/AFP

»Medtem ko smo večino vojaških groženj prestregli, pa smo pripravljeni na nadaljnje scenarije. Storili bomo vse za obrambo Izraelcev,« je zagotovil in napovedal, da bodo šole v Izraelu ostale zaprte tudi danes. Dodal je še, da so izraelska vojaška letala že izvedla napade v Libanonu, od koder je gibanje Hezbolah izstrelilo nekaj raket na sever zasedene Golanske planote.

Iran očita dvojne standarde; Izrael prepričan v zmago

»Operacija Častna obljuba se je od sinoči do danes zjutraj uspešno končala in dosegla vse svoje cilje,« je za iransko državno televizijo danes po poročanju AFP povedal načelnik štaba iranskih oboroženih sil Mohamad Bagheri. Dejal je, da sta bila tarča povračilnega napada obveščevalni center in letalska baza, iz katere so po navedbah Teherana vzletela izraelska letala F-35 in napadla konzulat v Damasku.

»Oba centra sta bila precej uničena in onemogočena,« je dejal Bagheri, čeprav Izrael trdi, da je napad povzročil le manjšo škodo. Bagheri je poudaril, da je zanje ta operacija končana in da je ne nameravajo nadaljevati. Pri tem je še pozval Izrael, naj se izogne nadaljnjim ukrepom proti Iranu, saj da bi ti povzročili veliko večji odziv. K temu, naj ne sodelujejo v nobeni od izraelskih akcij proti Iranu, je pozval tudi ZDA.

Hosein Salami FOTO: Wana News Agency Via Reuters
Hosein Salami FOTO: Wana News Agency Via Reuters

»Prek švicarskega veleposlaništva smo Ameriki poslali sporočilo, da njihova oporišča ne bodo varna, če bodo sodelovala z Izraelom pri naslednjih morebitnih akcijah,« je pojasnil.

Vodja iranske revolucionarne garde Hosein Salami je pozdravil tako imenovano omejeno operacijo in ocenil, da je bila uspešnejša od pričakovanj. Obenem je ponovno opozoril na protinapad, če bo Izrael napadel iranske interese ali posameznike.

Tudi iranski predsednik Ebrahim Raisi je Izrael in njegove zaveznike posvaril pred kakršnimikoli nepremišljenimi dejanji po iranskem napadu z droni in raketami. »Če bodo sionistični režim ali njegovi podporniki ravnali nepremišljeno, bodo dobili odločen in veliko močnejši odgovor,« je izjavil po poročanju AFP.

»Sile dobrega bodo premagale sile zla,« pa je na omrežju X napisal izraelski predsednik Jicak Hercog ter se za pomoč pri obrambi pred napadi zahvalil koaliciji držav z ZDA na čelu. Tuje tiskovne agencije poročajo, da je prepričanost o zmagi izrazil tudi premier Benjamin Netanjahu. O morebitnih povračilnih ukrepih še ni spregovoril, je pa na omrežju X zapisal: »Prestregli smo, odbili smo. Skupaj bomo zmagali.« Izraelski zunanji minister Israel Kac je sicer nato na vojaškem radiu izjavil: »Dejali smo: če Iran napade Izrael, bomo napadli Iran. In ta komentar je še vedno veljaven.«

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi (levo) na sinočnjem sestanku v Tel Avivu FOTO: IDF/AFP
Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi (levo) na sinočnjem sestanku v Tel Avivu FOTO: IDF/AFP

Iransko zunanje ministrstvo je danes na zagovor poklicalo veleposlanike Velike Britanije, Nemčije in Francije ter jim v odnosu do napada na Izrael, ki ga ima v skladu z 51. členom ustanovne listine ZN za »legitimno obrambo« in »odgovor na serijo zločinov, vključno z nedavnim na območje veleposlaništva v Siriji«, očitalo dvojne standarde. Nasprotovale so namreč obsodbi omenjenega napada na rusko pobudo v VS ZN.

Zahod napad ostro obsoja

Več držav in visokih tujih predstavnikov je ostro obsodilo dejanja Irana. Med prvimi se je že pozno zvečer odzval britanski premier Rishi Sunak, ki je napad označil za nepremišljenega. »Iran je še enkrat dokazal, da je odločen sejati kaos na svojem lastnem pragu,« je zapisal ter se zavezal k zagotovitvi varnosti Izraela in regionalnih partnerjev, kot sta Jordanija in Irak, in preprečitvi nadaljnje eskalacije.

Hiter je bil tudi odziv slovenske ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon; napad je po njenem skrb zbujajoč. 

Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres je na omrežju X pozval k nemudnemu prenehanju sovražnosti ter dodal, da si ne regija ne svet ne moreta privoščiti še ene vojne.

Tiskovni predstavnik nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki je na obisku na Kitajskem, je po poročanju Reutersa sporočil, da kancler »neodgovoren in neupravičen« napad najostreje obsoja ter da Iran z njim tvega regionalni konflikt. Izrazil je podporo Izraelu ter napovedal, da se bodo o nadaljnjih korakih pogovorili s partnerji iz G7 in zavezniki.

Tudi po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je bil napad neupravičen. Vse akterje je pozvala k vnovični vzpostavitvi stabilnosti v regiji.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je opozoril na destabilizacijo regije, izrazil solidarnost z Izraelci ter predanost Francije in partnerjev stabilnosti v regiji. Dodal je, da si Francija s partnerji prizadeva za deeskalacijo ter poziva k zadržanosti.

Podobno je na omrežju X zapisala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Tudi predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni je ob obsodbi napada izrazila strah pred destabilizacijo regije, zunanji minister Antonio Tajani pa je dejal, da si prizadevajo, da bi se izognili še hujši vojaški krizi. »Skupina G7 bo Izraelu poslala sporočilo, da je potrebna največja previdnost, da se razmere ne poslabšajo – sinočnji iranski povračilni ukrepi lahko sprožijo nevarno spiralo,« je po poročanju AFP povedal za italijansko televizijo Rai3.

Slovenski premier Robert Golob je dejal: »Skrajni čas je za takojšnje končanje vseh vojaških aktivnosti in trajno premirje, tako v Gazi kot povsod drugod na Bližnjem vzhodu. To bo tudi naša zahteva na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN,« in dodal: »Zaostritev spopadov na Bližnjem vzhodu nas navdaja z veliko zaskrbljenostjo. Napad Irana na Izrael je nesprejemljivo stopnjevanje konflikta.« Predsednica države Nataša Pirc Musar je tvitnila:

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve pa je ob tem izdalo novo opozorilo v zvezi s potovanji v Iran:

Biden danes z G7

Bela hiša je sporočila, da je ameriški predsednik Joe Biden najostreje obsodil sobotni iranski napad na Izrael in napovedal, da bo imel danes pogovor s kolegi voditelji držav skupine G7 za uskladitev enotnega diplomatskega odziva.

»Danes je Iran s posredniki v Jemnu, Siriji in Iraku izvedel zračni napad na vojaške objekte v Izraelu, kakršnega še ni bilo. Te napade najostreje obsojam,« je poudaril v izjavi. »Na moj ukaz je ameriška vojska v podporo izraelski obrambi v minulem tednu v regijo premestila letala in rušilce za obrambo pred balističnimi raketami. Zahvaljujoč tem napotitvam in izredni spretnosti naših vojakov smo Izraelu pomagali uničiti skoraj vsa brezpilotna letala in rakete,« je sporočil.

Biden se je predčasno vrnil z oddiha v Delawaru in se v Beli hiši sestal s člani sveta za nacionalno varnost. FOTO: AFP
Biden se je predčasno vrnil z oddiha v Delawaru in se v Beli hiši sestal s člani sveta za nacionalno varnost. FOTO: AFP

Kot še navajajo v Beli hiši, je Biden govoril z Benjaminom Netanjahujem in mu znova potrdil neomajno zavezo varnosti Izraela. Z njim sta se v zapisih na omrežju X strinjala tudi podpredsednica Kamala Harris in državni sekretar Antony Blinken. »Povedal sem mu, da je Izrael pokazal izjemno sposobnost obrambe in porazil celo te napade brez primerjave. S tem je svojim sovražnikom poslal jasno sporočilo, da ne morejo učinkovito ogroziti njegove varnosti,« je o klicu z Netanjahujem povedal Biden.

Voditelji držav skupine G7 so na današnji videokonferenci ostro obsodili nočni napad Irana na Izrael in vse strani pozvali k zadržanosti, je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Voditelji so kasneje v skupni izjavi zapisali, da so v odgovor na »destablizacijske pobude« pripravljeni sprejeti ukrepe.

Predsedujoča VS ZN v aprilu Malta je za nocoj ob 22. uri po srednjeevropskem času sklicala izredno zasedanje. VS ZN je zasedal tudi po domnevnem izraelskem napadu na iranski konzulat v Damasku 1. aprila, a ni sprejel nobenega sklepa.

Preberite še:

Komentarji: