Iran odgovarja ZDA: S svojimi grožnjami želite izzvati konflikt

Državni sekretar ZDA je sporočil, da bodo uvedli najostrejše sankcije v zgodovini proti Iranu. Teheran je v odzivu sporočil, da se ne bo pustil sprovocirati.
Fotografija: Iran se je ostro odzval na ameriški umik iz jedrskega sporazuma. FOTO: Ebrahim Noroozi/AP
Odpri galerijo
Iran se je ostro odzval na ameriški umik iz jedrskega sporazuma. FOTO: Ebrahim Noroozi/AP

Washington – Mike Pompeo je v svojem prvem večjem govoru, odkar je prevzel vodenje ameriške diplomacije, ob najavi zaostrovanja sankcij dejal, da so bile na novo uvedene sankcije šele začetek in dodal, da se bo Iran »boril, da ohrani svoje gospodarstvo pri življenju,« potem ko bodo sankcije stopile v veljavo. Napovedal je, da bo tesno sodeloval s Pentagonom in regionalnimi zavezniki, da se »odvrne kakršno koli iransko agresijo.«

»Izvajali bomo še nikoli videni finančni pritisk na iranski režim. Voditelji v Teheranu ne bodo imeli nobenega dvoma o naši resnosti. ZDA bodo polovile iranske operativce in njihove pomočnike iz Hebolaha, ki delujejo po svetu, ter jih strle. Iran ne bo imel nikoli več neomejeno možnost, da vlada Bližnjemu vzhodu,« je napovedal Pompeo ob predstavitvi t. i. načrta B glede Irana.

Iranski voditelji bodo videli, da mislimo resno, je dejal Pompeo.
Iranski voditelji bodo videli, da mislimo resno, je dejal Pompeo.


Pompeo je za Iran predstavil 12 zahtev, med drugim, da se iranske sile umaknejo iz Sirije, da Iran izpusti vse ameriške državčljane, konča podporo houtujskim upornikom v Jemnu, neha bogatiti uran ter da obljubi, da ne bo nikoli predeloval plutonija. Iran mora prav tako dovoliti neomejen dostop do vseh jedrskih objektov v državi.

Če ne bodo izpolnjeni pogoji, bodo ZDA uvedle najostrejše sankcije. V okviru teh sankcij je Pompeo z odgovornostjo zagrozil tudi evropskim podjetjem, ki bodo sklepala »prepovedane posle« z Iranom. Ponovno uvedene ameriške sankcije proti Iranu pomenijo, da se bodo morala evropska podjetja odločiti med poslovanjem z Iranom ali ZDA.



Trump je že med predvolilno kampanjo iranski jedrski sporazum označil za škodljivega.
Trump je že med predvolilno kampanjo iranski jedrski sporazum označil za škodljivega.


Novica o ostrejših sankcijah proti islamski republiki prihaja po tem, ko je predsednik ZDA Donald Trump odstopil od iranskega jedrskemu sporazuma iz leta 2015. Pompeo je ponovil, da je (bil) jedrski sporazum »slab za Ameriko, Evropo, Bližnji vzhod in cel svet«. Iran kljub sporazumu ni prenehal s svojimi jedrskimi ambicijami, je dodal.

Pompeo je na mestu prvega diplomata ZDA zamenjal Rexa Tillersona, s katerim se Trump ni strinjal glede več pomembnih zunanjepolitičnih vprašanj, tudi glede Irana.

Komentarji: