Iran preizkusil balistične rakete dolgega dosega

Rakete zemlja-zemlja so uspešno zadele svoje tarče, med katerimi so bile nekatere menda oddaljene tudi do 1300 kilometrov.

Objavljeno
03. julij 2012 13.56
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Teheran − Iranska revolucionarna garda je danes preizkusila več balističnih raket, med njimi raketo šabab-3 dolgega dosega, ki lahko zadane ameriške cilje v regiji in Izrael − ta je namreč od zahodnih meja Irana oddaljen vsega kakih tisoč kilometrov, peta flota ameriške mornarice pa je nameščena v Bahrajnu, le kakih 200 kilometrov od iranske obale v Perzijskem zalivu.

Rakete zemlja-zemlja so po pisanju Slovenske tiskovne agencije uspešno zadele svoje tarče, med katerimi so bile nekatere menda oddaljene tudi do 1300 kilometrov.

»Doslej smo med vojaškimi vajami izstrelili rakete dosega od 300 do 1300 kilometrov,« je razkril general Amir Ali Hadžizadeh, ki vodi letalsko enoto garde. Kot je še povedal, nameravajo v okviru tokratnih vaj testirati tudi bombnike, tako z kot tudi brez pilota.

Iran je sicer med vojaškimi vajami v preteklosti že večkrat testiral različne rakete, med drugim različico šabab-3 dosega 2000 kilometrov, dodaja STA.