Iran za podaljšanje jedrskih pogajanj

Zarif je v pogajanjih ponudil zaustavitev širitve iranskega programa bogatenja urana za naslednjih sedem let.

Objavljeno
15. julij 2014 14.18
Posodobljeno
15. julij 2014 14.18
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Dunaj – Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je danes na Dunaju pozval k podaljšanju roka za sklenitev dokončnega dogovora o iranskem jedrskem programu, ki se izteče v nedeljo. Tako Zarif kot ameriški državni sekretar John Kerry sta sicer izrazila upanje, da bo Iranu in šesterici svetovnih sil dogovor do 20. julija uspelo doseči, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Zarif je predlog podal po tem, ko je Kerry na današnjem sestanku napovedal, da bo odpotoval v Washington, kjer bo s predsednikom Barackom Obamo in kongresnimi voditelji v prihodnjih dneh med drugim razpravljal o možnostih nadaljevanja pogajanj po 20. juliju, če dogovor do nedelje ne bo dosežen.

»Doslej smo dosegli zadostni napredek, da lahko svojim političnim voditeljem sporočimo, da je proces vredno nadaljevati,« je novinarjem dejal Zarif. »To je moje priporočilo. Prepričan sem, da bo enako priporočilo dal tudi Kerry,« je še dodal po poročanju STA.

Zarif je sicer pred tem v pogajanjih s stalnimi članicami varnostnega sveta ZN (Francijo, Veliko Britanijo, ZDA, Rusijo, Kitajsko) in Nemčijo, ki potekajo v avstrijski prestolnici, ponudil zaustavitev širitve iranskega programa bogatenja urana za naslednjih sedem let, kar je po besedah diplomatov eno ključnih vprašanj, o katerem strani doslej nista dosegli znatnejšega napredka.

Kerry je v odzivu na Zarifov predlog dejal, da je trenutni iranski program bogatenja urana preobsežen, Teheran pa da bo za dosego končnega dogovora moral pokazati več prožnosti.

Zahod želi s celovitim dogovorom omejiti obseg iranskih jedrskih zmogljivosti, saj se boji, da bi Teheran pod krinko civilnega programa poskušal izdelati jedrsko orožje. Iranske oblasti tovrstne obtožbe zavračajo, še piše STA.