Iraške sile pripravljajo protiofenzivo

Iraška vojska je znova prevzele nadzor nad mestom severno od Bagdada, pripravlja pa se tudi na obsežnejšo protiofenzivo.

Objavljeno
14. junij 2014 16.37
IRAQ-SECURITY/MALIKI
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bagdad − V Iraku se nadaljuje ofenziva skrajnega sunitskega gibanja Islamska država Irak in Levant (ISIL), na katero pa se vse bolj odločno odzivajo iraške varnostne sile. Te so danes znova prevzele nadzor nad mestom severno od Bagdada, pripravljajo pa se tudi na obsežnejšo protiofenzivo, poroča agencija AFP.

Iraški vojaki in pripadniki plemenskih milic so med protinapadom znova prevzeli nadzor nad mestom Išaki v provinci Saladin. Mesto je ena od Bagdadu najbližjih točk, ki so jo med bliskovito ofenzivo zadnjih dni zavzeli pripadniki ISIL-a. Poleg tega so vladne sile v provinci Saladin znova prevzele tudi nadzor nad območjem Muatasam; že sinoči pa so policisti in lokalni prebivalci islamiste pregnali iz mesta Duluja. Varnostne sile poleg tega še vedno branijo območje Mukdadija v provinci Dijala, za večjo obrambo mesta pa so poskrbeli tudi v Samari, ki so jo islamisti ta teden že napadli, a so njihov napad odbili. Okrepitve čakajo tudi na navodila, da sprožijo protiofenzivo na območjih severno od Samare − Dur in Tikrit.

Samaro je včeraj obiskal iraški premier Nuri al Maliki, ki je vojaškim poveljnikom sporočil, da jim na pomoč prihajajo prostovoljci. »Samara ne bo zadnja točka obrambe, ampak zbirna točka za napade,« je dejal. Al Maliki je med obiskom Samare tudi sporočil, da mu je kabinet podelil »neomejena pooblastila«za boj proti skrajnežem in državljane v televizijskem nagovoru pozval, naj se mu pri tem enoto pridružijo. »Za vami stojijo država, vlada in plemena,« je dejal Maliki. Ves svet zaupa v »naš boj proti Isilu«, je dodal.