Iraški podpredsednik Hašemi: Za porast nasilja v državi je kriv premier

Bagdad je včeraj pretreslo najmanj deset eksplozij. Tarik al Hašemi s prstom kaže na Nurija al Malikija.

Objavljeno
23. december 2011 08.17
Posodobljeno
23. december 2011 08.37
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Bagdad - Dan po tem, ko je iraško prestolnico pretresel niz eksplozij, v katerih je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 60 ljudi, je iraški podpredsednik Tarik Al Hašemi v pogovoru za arabski BBC za porast nasilja v državi okrivil premiera Nurija al Malikija. »Kriv je Maliki. Začel je vsesplošno krizo in zdaj jo je težko zajeziti,« je zatrdil Hašemi. Iračani so po njegovih besedah lahko upravičeno zaskrbljeni.

Hašemi, ki je trenutno v iraškem Kurdistanu, je iraško oblast primerjal z režimom Sadam Huseina, premiera Malikija pa opisal kot nekoga, ki je nepopustljiv, državo pa da vodi na »škodljiv in trd način«.

Hašemijeve izjave prihajajo po tem, ko ga je Maliki pred dnevi obtožil sodelovanja v terorističnih dejavnostih. Predsednik vlade je zato kurdske oblasti na severu države pozval k izročitvi aktualnega iraškega podpredsednika. Namesto da lovi domoljubne politike, naj raje skrbi za varnost v državi, pa je v pogovoru za BBC menil Hašemi. Zaporni nalog proti njemu pa je Hašemi označil za politično gonjo.

Iraški premier je Hašemija in člane njegove varnostne službe v nedeljo obtožil sodelovanja v bombnem napadu pred parlamentom prejšnji mesec, katerega tarča je bil menda tudi sam. Premier je ob tem odredil, da Hašemi ne sme zapustiti države. Do izdaje zapornega naloga je prišlo dan umiku ameriških vojakov iz Iraka.