Iraški šiiti z vojaško parado razkazujejo moč

Ofenziva Isila se nadaljuje. Zadnje dni potekajo srditi boji za rafinerijo v Baidžiju in letališče Tal Afar na severu države.

Objavljeno
21. junij 2014 16.56
IRAQ-SECURITY/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Bagdad − Na ulicah Bagdada je nekaj tisoč borcev, zvestih šiitskemu kleriku Moktadi al Sadru, pripravilo vojaško parado, s čimer so hoteli pokazati, da se bodo borili proti vojaški ofenzivi skrajne sunitske milice Islamska država Iraka in Levanta (Isil), poroča Slovenska tiskovna agencija.

Parada, ki jo je zahteval Sadr, se je začela s predstavitvijo tovornjakov, na katerih so nameščene cevi za izstrelitev raket, nato pa so se zvrstili borci, večinoma oblečeni v kamuflažno opremo. Nekateri med njimi so nosili iraške zastave, medtem ko so drugi imeli v rokah transparente z napisi: »Žrtvujemo se zate, Irak«, »Ne, ne terorizmu« in »Ne, ne Ameriki«, piše STA.

Iraški uporniki zavzeli mejni prehod na meji s Sirijo

Borci iz vrst skrajne sunitske milice Isil so danes prevzeli nadzor nad iraško-sirskim mejnim prehodom Al Kaim in njegovo okolico. Pred tem so se z mejnega prehoda ponoči umaknili sirski uporniki ponoči umaknili, piše STA.

Ofenziva Isila se nadaljuje tudi drugod po Iraku. Zadnje dni potekajo srditi boji za rafinerijo v Baidžiju in letališče Tal Afar na severu države.