Iskanje pogrešanih po potresu na Filipinih se nadaljuje

Upanja, da bodo pod ruševinami našli preživele, je sicer malo − do sedaj so namreč uspeli najti le tri.

Objavljeno
16. oktober 2013 11.19
APTOPIX Philippines Earthquake
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Manila − Število žrtev včerajšnjega silovitega potresa z magnitudo 7,2, ki je zgodaj zjutraj stresel osrednji del Filipinov, še naprej narašča in je po navedbah agencije AP že doseglo 151, okoli 280 ljudi je poškodovanih. Pristojne oblasti se bojijo novih slabih novic, saj reševanje in iskanje pogrešanih še ni zaključeno − še vedno namreč niso dosegli nekaterih bolj oddaljenih skupnosti.

»Danes bomo poskušali doseči oddaljene kraje, kjer domnevamo, da so ujeti ljudje, ki jih moramo najti in jim pomagati,« je za agencijo AFP dejal tiskovni predstavnik sveta za zmanjšanje in odziv na naravne nesreče Reynaldo Balido. Upanja, da bodo pod ruševinami našli preživele, je sicer malo − do sedaj so namreč uspeli najti le tri.

Gmotna škoda je precej velika. Poškodovane ali povsem uničene so številne stavbe, med drugim bolnišnice, hoteli, tržnice in trgovine, največ škode pa so utrpele cerkve, ki segajo še v čas španske kolonialne nadvlade. Poleg tega reševalcem delo ponekod močno otežujejo porušeni mostovi, uničene ceste in izpadi elektrike, strah med prebivalci pa povzročajo popotresni sunki. Vse od včeraj so jih namreč zabeležili so jih že več kot 800, med njimi enega danes zjutraj z magnitudo 5,1.

Filipini ležijo na tako imenovanem Pacifiškem ognjenem obroču, otoški verigi, kjer so potresi in vulkanski izbruhi izredno pogosti. V potresu, ki je otočje Negros (to leži približno sto kilometrov od današnjega epicentra potresa) prizadel februarja lani, je umrlo okoli sto ljudi. Najhujša naravna katastrofa na Filipinih doslej pa se je zgodila leta 1976, ko je cunami, ki ga je sprožil potres z magnitudo 7,9, opustošil zaliv Moro na otoku Mindanao − po uradnih podatkih je pri tem umrlo med 5000 in 8000 ljudi.