Islamisti po spopadih s Tuaregi zavzeli mesto Gao

Med nekdanjimi zavezniki, ki so s skupnimi močmi zavzeli sever Malija, so se razvneli spopadi.

Objavljeno
27. junij 2012 23.42
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bamako - V mestu Gao, na severu Malija, so izbruhnili spopadi med pripadniki islamskega Gibanja za edinstvenost in džihad v zahodni Afriki (Mujao) in člani tuareškega Narodnega gibanja za osvoboditev regije Azavad (MNLA). Po poročanju BBC je bilo vsaj 20 ljudi ubitih, islamisti pa so uspešno zavzeli nekdanji sedež Tuaregov in razobesili svoje zastave.

O odnosih med Tuaregi in islamisti, ki so marca s skupnimi močmi zavzeli sever Malija, se je ugibalo že od vsega začetka. Medtem ko se Tuaregi zavzemajo za sekularno državo Azavad, islamisti zahtevajo islamsko državo, v kateri bo vladalo šeriatsko pravo. Prav ta razhajanja pa so po poročanju Reutersa sprožila današnje spopade.

Eden od pripadnikov MNLA je pojasnil, da Tuaregi niso hoteli pristati na vzpostavitev šeriatskega prava. Olje na ogenj je prilil tudi umor lokalnega svetnika, zaradi česar so se včeraj na ulice podali prebivalci mesta Gao, ki za njegovo smrt krivijo pripadnike MNLA. Tuaregi so odgovornost za njegov umor zavrnili, islamiste pa obtožili, da spodbujajo proteste proti njim.

Sekularizirana MNLA in islamisti so glavna mesta na severu Malija zavzeli po državnem udaru v Bamaku. Ko so Tuaregi v začetku aprila razglasili premirje, ni bilo jasno, kako si bosta nekdanja zaveznika z različnimi stališči zasedeno ozemlje razdelila. Po poročanju BBC vse kaže na to, da bodo sever Malija preplavili novi spopadi. Medtem ko se bije boj za oblast, pa je zaradi strahu pred nasiljem sever Malija zapustilo že več kot 300.000 beguncev.