Istospolne poroke: Amerika na poti k porokam za vse

V zadnjih mesecih je že štirinajst sodnikov po ZDA izrazilo mnenje, da je njihova prepoved neustavna.

Objavljeno
26. maj 2014 20.57
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Ameriške zakonske ali ustavne prepovedi istospolnih porok v posameznih zveznih državah se rušijo kot hiša iz kart. Po tem, ko je takšno prepoved pred kratkim razveljavilo sodišče v Oregonu, je podoben val veselja pred dnevi preplavil še stotine ljudi, ki so se zbrali pred sodiščem v Philladelphii. Še posebej, ker se guverner zvezne države Pennsylvania ne bo pritožil na odločitev.

»Boljši smo od tega, kar predstavljajo ti zakoni (o prepovedi istospolnih porok), zato je čas, da jih odvržemo na smetišče zgodovine,« je zapisal sodnik John Jones III. v sklep, s katerim je odpravil prepoved v Pennsylvanii. Tako je ves ameriški severovzhod postal do istospolnih parov »prijazno« območje, poroke pa jim omogoča že devetnajst zveznih držav. Dan pozneje je republikanski guverner Pennsylvanie Tom Corbet v nasprotju z nekaterimi njegovimi kolegi sporočil, da se ne bo pritožil na odločitev.

Cobert je sicer dejal, da na osebni ravni nasprotuje istospolnim porokam in podpira ustavno dopolnilo, ki bi jih prepovedalo. »Kot rimskokatoličan sem zvest tradicionalnemu nauku moje vere, ki se ni spremenil. Še vedno verjamem, da je poroka možna le med žensko in moškim. Toda kot guverner moram upoštevati zakone, kot jih razlagajo sodišča, in presoditi, kako uspešne bodo pritožbe na njihove odločitve,« je sporočil. Prav majhne možnosti, da bi pritožba uspela, so ga odvrnile od nadaljevanja pravdanja. In jesenske volitve, na katerih se poskuša premakniti na politično sredino.

Upor konservativcev

Povsod ne gre tako gladko, saj se vodstvo republikanske zvezne države Utah, kjer je predsedniški kandidat desnice Mitt Romney na zadnjih volitvah 2012 prejel kar 73 odstotkov glasov (Barack Obama pa le 25 odstotkov), na vse kriplje trudi, da bi razveljavilo sodno odločitev o neustavnosti prepovedi istospolnih porok. Tako so do odločitve pritožbenega sodišča začasno ustavili poroke, zato pa je nižje sodišče pred dnevi razjezilo nazadnjaške kroge v državi z odločitvijo, da je okoli tisoč istospolnih porok, sklenjenih pred pritožbo, veljavnih.

V Oklahomi in Kentuckyju sta sodišči sicer razveljavili prepovedi, a hkrati zadržali opravljanje porok, dokler ne bo rešena pritožba desnice. Celo v konservativnem Teksasu je sodišče menilo, da prepoved istospolnih porok »nima nikakršne legalne koristi«, toda pritožba je bila vložena nemudoma, tako da noben par ni imel priložnosti, da na hitro skoči v zakonski stan. To se je posrečilo nekaterim v Michiganu, saj je med razveljavitvijo prepovedi in začasno zamrznitvijo porok zaradi pritožbe minilo nekaj ur, tako da so lahko sklenili nekaj istospolnih zakonskih zvez.

Podiranje poročnih prepovedi po ZDA in sedanjo zmedo je pomagala ustvariti lanska odločitev vrhovnega sodišča z mnenjem, da je ameriški zvezni zakon o zaščiti poroke, po katerem se te lahko sklenejo le med žensko in moškim, neustaven. Sodišče ni naredilo koraka naprej in zahtevalo, naj bodo istospolne poroke legalne, pač pa je odločitve prepustilo posameznim zveznim državam. Toda hkrati je odprlo jez in v vrsti tožb je že štirinajst nižjih sodišč sklenilo, da so prepovedi na ravni posameznih držav neustavne.

Sodniki se pri tem opirajo na lansko razlago vrhovnega sodišča, da dvojna merila za heteroseksualne in homoseksualne pare kršijo tisti del zvezne ustave, po katerem posamezna država ne sme nikomur odvzeti življenja, svobode ali premoženja brez sodnega postopka ali mu onemogočiti enakopravno zakonsko varstvo. Tako ta hip poteka okoli sedemdeset različnih pravnih postopkov, ki se ukvarjajo s pravico do istospolnih porok, že mesece pa je jasno, da bo zadnjo besedo imelo vrhovno sodišče.

Jasna prihodnost

Po besedah Carla Tobiasa, profesorja ustavnega prava na Univerzi v Richmondu v Virginii, lahko pred tem pričakujemo, da se bo katero od pritožbenih sodišč postavilo na stran guvernerjev, ki so vložili pritožbe, in potrdilo prepovedi istospolnih porok kot veljavne. »Okrožna sodišča delujejo precej samostojno, pritožbena sodišča pa so nekoliko bolj ideološka,« meni profesor. To bo le še zapletlo odločanje vrhovnih sodnikov, ki so že lani odločitev sprejeli s tesno večino petih proti štirim glasovom, odločilno besedo pa je imel sodnik Anthony Kennedy, ki se je postavil na stran liberalnega tabora.

Toda tudi najbolj zadrtim konservativcem je vse bolj jasno, da se borijo proti nezadržnemu valu. Nedavna raziskava javnega mnenja je pokazala doslej največjo podporo istospolnim porokam. Po merjenju organizacije Gallup se takšno sklepanje zvez zdi povsem sprejemljivo že 55 odstotkom vsem Američanov. Anketarji nenehno rast strpnosti zaznavajo že nekaj let.

Razlika med okorelimi vrednotami in spravljivejšim pogledom na drugačnost je opazna pri strankarski pripadnosti: medtem ko enake pravice istospolnih parov podpira kar 74 odstotkov demokratov, jih med republikanci na desnici le 30 odstotkov. Toda prihodnost je jasna, saj je takšna razlika tudi med posameznimi generacijami. Istospolne poroke podpira skoraj dvakrat več mladih med 18 in 29 letom kot pa jih starejši od 65 let.