Italija: Na križarki našli še par, ki je bil na poročnem potovanju

Po zadnjih podatkih pogrešajo še 17 potnikov nasedle ladje.

Objavljeno
15. januar 2012 08.14
Posodobljeno
15. januar 2012 08.30
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Rim - Južnokorejska mladoporočenca so z italijanske potniške ladje rešili drevi. Po zadnjih podatkih pogrešajo še 17 ljudi.

Mlad par so našli v kabini, potem ko so slišali njune glasove. Njuna kabina se je nahajala dve nastropji pod palubo. Odkrili so ju že v soboto zvečer, a so ju lahko rešili šele nekaj ur kasneje. Oba naj bi bila v dobrem stanju, poroča BBC.

Prav tako so rešili moškega, katerega glasove so slišali potapljači, in je član posadke. Našli so tudi črno skrinjico s podrobnostmi potovanja.

O vzrokih za nesrečo so že zaslišali kapitana ladje, ki sicer za družbo Costa Cruises dela enajst let. Dejal je, da skala ni bila označena na pomorskem zemljevidu.

Tožilec, ki vodi preiskavo je novinarjem dejal, da se je kapitan nerazumno približal obali otoka Giglio. Ladja je od obale oddaljena okoli 200 metrov.

Kapitana ladje Francesca Schettina in njegovega pomočnika so prijeli, obtožena sta večkratnega uboja in tega, da sta zapustila ladjo.

Do zdaj so potrdili smrt treh od 4229 potnikov. Potapljači še vedno preiskujejo potopljene dele ladje.

Predsednik Costa Cruises, Gianni Onorato, je dejal, da v tem trenutku še ni natančno jasno, kaj se z ladjo zgodilo. Pojasnil je, da je bilo normalno reševanje z rešilnimi jopiči skoraj nemogoče, saj se je ladja zelo hitro prevrnila na bok.

Po poročanju nekateri italijanskih medijev, je bil kapitan na obali v petek že okoli 23.40, medtem ko so zadnje potnike z ladje rešili v soboto okoli 6. ure, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ladja za križarjenje Costa Concordia je nasedla pred zahodno obalo Italije v petek zvečer, pri čemer sta umrla dva Francoza in Perujec, okoli 30 jih je bilo poškodovanih, med njimi dva huje. Med potniki so bili tudi Italijani, Nemci in Britanci.