Italijanska razsodba v primeru Amande Knox osupnila Američane

Ponovna obsodba mlade Američanke je sprožila razpravo, ali naj jo ZDA sploh izročijo Italiji.

Objavljeno
04. februar 2014 21.30
KNOX-VERDICT/
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Primer Amande Knox, mlade Američanke, ki so jo v Italiji ponovno obsodili umora nekdanje študentske sostanovalke, ne vzbuja samo mešanih čustev na obeh straneh Atlantika, ampak v ospredje tudi vse bolj prihaja vprašanje, ali bodo Združene države Knoxovo izročile Italiji ali pa ji bodo dovolile, da ostane na prostosti.

Za nekatere Američane, sploh v njenem domačem Seattlu, je Amanda Knox žrtev muhastega italijanskega sodnega sistema, ki jo je prejšnji teden ponovno obsodil umora 21-letne Britanke Meredith Kercher. V Evropi je za mnoge privilegirana Američanka, ki se bo izmuznila pravični kazni za krvavo zgodbo iz leta 2007 in ki še utrjuje prepričanje, da ameriški državljani pogosto niso kaznovani za svoje početje v tujini.

Američane je osupnilo, da je italijansko vrhovno sodišče lani razveljavilo oprostilno sodbo in zahtevalo ponovno sojenje, še bolj, ko je sodišče v Firencah v četrtek Knoxovo obsodilo na 28 let in pol zapora, njenega tedanjega fanta Raffaela Sollecita pa na 25 let. Medtem ko so odvetniki brž napovedali pritožbe, so se v ZDA začeli spraševati, ali naj država Knoxovo sploh izroči Italiji.

Izročanje bolj stvar politike kot prava

Ameriškemu zunanjemu ministrstvu, ki ima zadnjo besedo v primeru ekstradicije, se še nekaj časa ne bo treba odločati, saj lahko italijanske oblasti postopek za izročitev sprožijo šele po razsodbi vrhovnega sodišča. Glede na sodne zaostanke v Italiji lahko to traja več mesecev ali celo let. Toda sam proces izročanja ameriških državljanov ima manj zveze s pravom in precej več s politiko.

»Umazana skrivnost zakona o izročanju je, da je to 90 odstotkov politike in deset odstotkov pravo, diplomatska in zunanjepolitična presoja sta zelo pomembni,« trdi Steve Vladeck, profesor prava na Ameriški univerzi v Washingtonu. Še pred politiko pa bodo besedo dobili pravniki, kar pomeni, da bo v primeru zahteve za izročitev tudi v ZDA potekala dolga sodna bitka o usodi Knoxove.

Odvetnik Martin J. Auerbach iz New Yorka, ki se ukvarja z zahtevami za izročanje, meni, da bi v primeru zahteve Italije Knoxovo priprli, nato pa bi se lahko pritožila na zvezno sodišče. »Vendar bi po dveh obtožbah zelo težko preprečila izročitev. Čeprav sta pravosodna sistema precej različna, je v tem primeru težko najti karkoli tako spornega, da bi preprečilo ameriško spoštovanje italijanskih pravnih odločitev,« pravi Auerbach.

Toda ameriški zunanji minister lahko to prepreči. »Ne bi bilo prvič, da zunanje ministrstvo ne bi izročilo ameriškega državljana, čeprav ni bilo nobenih pravnih zadržkov. Ministru pri tem sploh ni treba navajati razlogov za takšno odločitev, ameriški zakon mu namreč daje takšna pooblastila,« opozarja Mark Ellis, direktor Mednarodne zveze pravnikov (IBA).

Javnost na strani Knoxove

Prvi odzivi medijev kažejo, da bo javnost na strani Knoxove, saj se je ta po odločitvi italijanskega sodišča v petek držala za roko z Robin Roberts, voditeljico najbolj gledane jutranje televizijske oddaje Dobro jutro, Amerika, in ponavljala »To ni prav in ni pravično« ter zatrdila, da se bo borila do konca in da ne namerava prostovoljno v Italijo. Olga Khazan s časnika Atlantik je italijanski sodni sistem označila za karnevalskega, v spletnem Business Insiderju so ponovno obsodbo opisali kot »splavitev pravičnosti«.

Eden glavnih razlogov za osuplost je peti amandma ameriške ustave, ki določa, da v ZDA nikomur ne morejo dvakrat soditi za isto kaznivo dejanje. Veliko je očitkov o učinkovitosti italijanskega pravosodja, saj, denimo, njihovo vrhovno sodišče vsako leto prejme 80.000 novih primerov, leta 2012 pa so se otepali s sodnim zaostankom, debelim devet milijonov primerov. V ZDA mnogi dvomijo tudi o sposobnosti italijanskih preiskovalcev in njihovih zbranih dokazih.

Toda nad Knoxovo lega senca Edwarda Snowdna. »ZDA zahtevajo njegovo izročitev. Kako bo videti, če ne bomo izročili ameriške državljanke, pravnomočno obsojene umora?« sprašuje profesor prava s Harvarda Alan Dershowitz. Še posebno ker je Italija na ameriško zahtevo zaprla zračni prostor za letalo bolivijskega predsednika, ker so sumili, da skriva Snowdna.