Italijansko ustavno sodišče o zadevi Ruby 14. februarja

Berlusconi se bo moral kmalu zagovarjati še zaradi domnevne pomoči pri objavi vsebine prisluškovanj telefonskim pogovorom.

Objavljeno
07. februar 2012 16.54
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Rim − Italijansko ustavno sodišče bi moralo danes odločiti o pristojnosti milanskega sodišča za sojenje nekdanjemu premieru Silviu Berlusconiju v primeru Ruby, vendar je sodišče sejo zaradi slabega vremena preložilo na 14. februar, piše Slovenska tiskovna agecnija.

Spor o pristojnosti so na ustavnem sodišču sprožili poslanci Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode, ki so prepričani, da bi mu zato, ker je očitana kazniva dejanja storil v okviru svoje funkcije, moralo soditi posebno sodišče.

Italijanski premier se na milanskem sodišču zagovarja, ker je domnevno plačal za spolne odnose z mladoletno prostitutko, kar je v Italiji kaznivo dejanje, za katero je predvidena triletna zaporna kazen. Poleg tega ga obtožnica bremeni še zlorabe položaja, ker je s klicem na policijo to isto prostitutko spravil iz zapora, kjer se je znašla zaradi kraje. V tem primeru mu grozi do 12 let zaporne kazni.

Senat je konec lanskega leta že potrdil predlog, da bi Berlusconiju sodilo posebno sodišče, medtem ko so njegovi odvetniki skušali doseči ustavitev sojenja do odločitve ustavnega sodišča.

Sojenje se je kljub zahtevi odvetnikov nadaljevalo, naslednja obravnava pa je razpisana za deseti februar, ko bodo priče predvidoma opisale dogajanje na dan, ko je Ruby končala za zapahi.

Pred milanskim sodiščem se mora nekdanji italijanski premier sicer zagovarjati kar v treh primerih, dodaja STA. Poleg zadeve Ruby potekata namreč proti Berlusconiju še sojenji v primeru Mills, kjer je obtožen podkupovanja britanskega odvetnika Davida Millsa v zameno za krivo pričanje, ter v primeru Mediaset, kjer je obtožen utaje davkov pri prodaji filmskih in televizijskih pravic.

Kmalu še četrto sojenje

Omenjenim trem pa se bo očitno pridružilo še četrto sojenje, saj je milanska sodnica Maria Grazia Domanico danes odredila začetek sodnega postopka, v katerem se bo moral Berlusconi zagovarjati zaradi domnevne pomoči pri objavi vsebine prisluškovanj telefonskim pogovorom. Postopek se bo začel 15. marca.

Obtožbe, ki jih nekdanji premier zavrača, so povezane s preiskavo finančne afere iz leta 2005, ko so prišle na dan nepravilnosti, do katerih je prihajalo v bitki za prevzem banke Antonveneta med italijanskimi interesenti, nizozemsko banko ABN Amro in špansko finančno skupino BBVA.

V okviru preiskave so namreč med drugim prisluškovali telefonskemu pogovoru med vodjo italijanskega zavarovalniškega koncerna Unipol ter levim politikom, bivšim zunanjim ministrom Pierom Fassinom, vsebina pogovora pa je bila kasneje objavljena v časniku Il Giornale, ki je politično blizu Berlusconiju. Z objavo je menda skušali spraviti v težave Fassina.