Iz zasede ubitih več deset sirskih upornikov

Sirski uporniki so danes zabeležili enega najbolj krvavih dni, Amnesty International pa poroča o opustošenju v mestu Alep.

Objavljeno
07. avgust 2013 21.52
SYRIA-CONFLICT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Damask − Več kot 28 mesecev po izbruhu državljanske vojne v Siriji se razmere ne umirjajo. Ravno nasprotno − sirski uporniki so na primer danes zabeležili enega najbolj krvavih dni, organizacija za človekove pravice Amnesty International pa poroča o opustošenju v drugem največjem sirskem mestu Alep.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so vladne sile iz zasede v bližini prestolnice Damask danes ubile najmanj 62 upornikov, osem pa jih še pogrešajo. Vojska je po poročanju tiskovne agencije AFP sporočila, da so ubiti pripadniki teroristične džihadistične organizacije Fronta Al Nusra, podatka o številu ubitih pa ni navedla.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International pa je objavila poročilo o razdejanju v mestu Alep, kjer so po njihovih informacijah z zemljo zravnane celotne soseske. »Alep je popolnoma opustošen, njegovi prebivalci pa pred vojno bežijo v velikem številu,« je po poročanju AFP povedala Donatella Rovera iz organizacije.

Satelitski posnetki mesta pred izbruhom državljanske vojne in dandanes kažejo na »zaskrbljujoče trende vojskovanja v tem konfliktu: brez vsakršnega upoštevanja pravil in mednarodnega prava, z povzročanjem velikega uničenja, smrti in razseljevanja,« so sporočili iz AI.

Alep se je v bojišče sicer spremenil julija lani, ko so opozicijski bojevniki začeli z ofenzivo. Od takrat je mesto po pisanju AFP nenehno v krvavem pat položaju − vzhodni del mesta je v rokah upornikov, zahodni pa v rokah vladnih sil. Spopadi so stalnica, civilisti pa trpijo tako zaradi nenehnih bombnih napadov kot zlorab nekaterih opozicijskih skupin.

AI vztraja, da bi morali odgovorni za prelivanje krvi v Siriji, kjer je v zadnjih 28 mesecih umrlo več kot 100.000 ljudi, odgovarjati pred Mednarodnim kazenskim sodiščem.