Izpuščeni Putinov nasprotnik v Berlinu

O prihodnji usodi Mihaila Hodorkovskega še ni veliko znanega. Suito v Adlonu ima menda rezervirano do ponedeljka.

Objavljeno
21. december 2013 20.30
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Stari diplomatski maček Hans-Dietrich Genscher je spet pokazal svoje sposobnosti, z blagoslovom krščanskodemokratske kanclerke Angele Merkel je nekdanji liberalni zunanji minister Nemčije pomagal pri izpustitvi nasprotnika ruskega predsednika Putina Mihaila Hodorkovskega.

Luksuzni berlinski hotel Adlon, v katerem radi prenočujejo svetovni državniki in druge znane osebnosti, v soboto z običajnim vrvežem v kavarni v osrednjem lobiju ni z ničimer dokazoval, da v njem prebiva najznamenitejši izpuščeni zapornik sedanjosti. V eni od stotin soban pa je, poročajo ruski novinarji, ki so se srečali z njim, nekdanji ruski naftni milijarder Mihail Hodorkovski, ki je bil zaprt več kot desetletje, že objel najstarejšega sina, zvečer pa je pričakoval še očeta in mater. Ne da bi o akciji vedeli celo v Genscherjevi FDP, je 86-letni dolgoletni nekdanji vrhunski diplomat izkoristil svoja še vedno vplivna poznanstva, posarski podjetnik Ulrich Bettermann, ki je prevažal že nekdanjega sovjetskega predsednika Mihaila Gorbačova in nekdanjega ameriškega zunanjega ministra Henryja Kissingerja, pa je dal na voljo letalo in petdesetletnega Hodorkovskega so v petek iz kazenskega taborišča prepeljali v enega najbolj elitnih hotelov nemške prestolnice.

Kdo je zmagovalec?

Hans-Dietrich Genscher se je za Hodorkovskega dvakrat osebno zavzel pri ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, tako kot za nekdanjo ukrajinski premierko Julijo Timošenko se je zanj zavzela tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Nemški komentatorji pa že ugibajo, kdo je politični zmagovalec izpustitve vidnega nasprotnika ruskega predsednika. Vladimir Putin svetu tik pred olimpijskimi igrami s tem kaže mehkejši obraz, saj mu ne more biti vseeno, da zaradi vidnih političnih zapornikov in kršenja pravic istospolno usmerjenih udeležbo na igrah odpovedujejo najvišji svetovni državniki z nemškim predsednikom Joachimom Gauckom vred. Dokler ne bosta vlada in parlament spremenila sedanje restriktivne zakonodaje, pa se lahko vsaj tisti politični nasprotniki, ki so ostali doma in prestopajo sedanje meje ruskega pravosodja, kadar koli spet znajdejo v zaporu. Tudi pri Hodorkovskemu je Putin počakal, da je zaradi materine smrti sam zaprosil za izpustitev, čeprav je tudi slišati, da so zapornika k temu prepričali agenti ruske obveščevalne službe.

Veliko pa bo odvisno od tega, kaj bo na svobodi počel padli naftni milijarder. »Še veliko bo treba narediti za osvoboditev talcev, ki so še v zaporu, pred vsemi Platona Lebedeva,« se je Hodorkovski v pogovoru za ameriški časopis New York Times zavzel za svojega nekdanjega poslovnega partnerja in s tem nakazal, da morda ne bo tiho, a tudi dodal: »Najpomembnejša je zdaj svoboda, svoboda, svoboda!« Vprašanje je tudi, ali bo izpustitev pomirila zahodno diplomacijo, ki so jo vznemirili že Putinovo zatočišče razkrivalcu ameriških obveščevalnih skrivnosti Edwardu Snowdnu ter pritiski na Ukrajino. Novi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je v svojem prvem govoru po prevzemu položaja govoril o ogorčenju zaradi ruskega izkoriščanja težkega položaja Ukrajine, potem ko so v Moskvi s svojimi ponudbami, ki jih v Kijevu niso mogli zavrniti, preprečili ukrajinski pridružitveni sporazum z EU.

Rusiji je reforme »za bolj transparentno in neodvisno pravosodje« priporočil tudi ameriški zunanji minister John Kerry, o »sistematičnih težavah ruskega pravosodja« je govorila visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton. O prihodnji usodi Mihaila Hodorkovskega, ki je sobotno dopoldne preživel med nakupovanjem v berlinski podružnici Galeries Lafayette, pa še ni veliko znanega, suito v Adlonu ima menda rezervirano do ponedeljka. Poročajo, da njegova sedanja soproga z njunimi tremi otroki živi v Švici in tudi v tamkajšnjih bankah ima nekdanji ruski tajkun domnevno še precej premoženja. Ukrajinski opozicijski voditelj Vitalij Kličko pa je v članku za nemški časopis Bild zahteval, da mora na svobodo tudi nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko.