Znan je datum izplačila solidarnostnega dodatka upokojencem

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Upokojenci bodo prejeli solidarnostni dodatek. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Upokojenci bodo prejeli solidarnostni dodatek. FOTO: Leon Vidic/Delo

21.00 V Avstriji prvič več primerov omikrona kot delte

V Avstriji so zadnji teden prejšnjega leta prvič potrdili več primerov koronavirusne različice omikron kot delte, so danes sporočili iz avstrijske agencije za zdravje in varno hrano (AGES). S tem je omikron postal prevladujoča različica, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pri naših severnih sosedih so prejšnji teden potrdili 2915 primerov delte in 4360 primerov omikrona. En teden prej je bila delta še prevladujoča, saj so potrdili 5953 primerov delte in 1905 omikrona. Do sedaj so v Avstriji potrdili 6768 primerov omikrona.

15.30 Koronavirus dosegel Antarktiko

Na raziskovalni postaji na Antarktiki se je kljub strogim ukrepom razširil novi koronavirus. Do zdaj sta z njim okuženi dve tretjini ekipe, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Od 14. decembra lani se je z novim koronavirusom okužilo najmanj 16 od 25 zaposlenih na raziskovalni postaji Princess Elisabeth Antarctica, je poročal britanski BBC

Kako je virus prišel na postajo, še ni znano. Vsi zaposleni so cepljeni najmanj dvakrat, pred prihodom so bili deset dni v karanteni in opravili več PCR-testov. Sumijo, da bi lahko šlo za različico omikron, saj so imeli nekateri zaposleni, preden so prišli na postajo, postanek v Južni Afriki.

Tudi na Antarktiki je izbruhnila epidemija. FOTO: Pauline Askin/Reuters Pictures
Tudi na Antarktiki je izbruhnila epidemija. FOTO: Pauline Askin/Reuters Pictures

15.10  Znan je datum izplačila solidarnostenga dodatka upokojencem

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije bo upokojencem solidarnostni dodatek, ki ga predvideva novi interventni zakon za omilitev posledic covida-19, izplačal 14. januarja. Izplačan bo v višini od 130 do 300 evrov, odvisno od višine pokojnine oziroma nadomestila, ki ga je uživalec prejel v mesecu decembru 2021.

Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, ki ga je DZ sprejel 27. decembra, med drugim določa izplačilo solidarnostnega dodatka upokojencem in nekaterim prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja.

Solidarnostni dodatek za upokojence in uživalce invalidskih nadomestil, ki so brezposelne osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji, bo zavod izplačal v treh različnih višinah: prejemnikom pokojnin oziroma nadomestil v višini do 523 evrov v višini 300 evrov, prejemnikom pokojnin oziroma nadomestil v višini od 523,01 do 628 evrov v višini 230 evrov, prejemnikom pokojnin oziroma nadomestil v višini od 628,01 do 732 evrov pa v višini 130 evrov.

14.50 Izrael začel cepiti s četrtim odmerkom

Izrael bo z 9. januarjem znova odprl meje za turiste, a le za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom ali so zaključili osnovni cikel cepljenja v zadnjih šestih mesecih. Obenem morajo v karanteno do negativnega izvida testa PCR. 

V Izraelu so sicer danes zaradi hitrega širjenja omikrona med prvimi na svetu začeli razdeljevati četrte odmerke cepiva proti covidu-19 zdravstvenim delavcem in ljudem, starejšim od 60 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pogoj je, da so prvi poživitveni odmerek prejeli pred vsaj štirimi meseci. Že pred dvema dnevoma se je začelo cepljenje s četrtim odmerkom tistih, ki imajo močno oslabljen imunski sistem.

12.38 Ministrstvo že sprejema vloge za solidarnostni dodatek za kmete

Kmetijsko ministrstvo že sprejema vloge za izplačilo solidarnostnega dodatka za kmete, ki ga je uveljavil konec lanskega leta sprejeti novi interventni zakon za omilitev posledic covida-19. Vloge je mogoče poslati po pošti ali spletu najpozneje do 31. januarja. Do enkratnega solidarnostnega dodatka so upravičene osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so na dan 30. decembra lani dopolnile 65 let, so nosilci oziroma člani kmetije ter niso prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence po tem zakonu, so pojasnili na ministrstvu. Pogoj je tudi, da v letu 2021 niso imeli več kot 591,20 evra obdavčljivih mesečnih dohodkov, so dodali.

Solidarnostni dodatek za kmete je v zakonu določen v višini 150 evrov. Vloga z navodili o pridobitvi enkratnega solidarnostnega dodatka je na voljo na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

11.24  Študija ugotavlja pogoste okužbe z novim koronavirusom med jeleni

Nova ameriška študija razkriva, da so jeleni zelo dovzetni za okužbo z novim koronavirusom, kar bi glede na ugotovitve znanstvenikov pri iskanju izhoda iz pandemije covida-19 lahko vodilo v nove težave. Med vzorci, ki so jih lani odvzeli 360 belorepim jelenom z devetih različnih območij na severovzhodu zvezne države Ohio, so odkrili šest primerov, pri katerih se je sev virusa na žival prenesel s človeka, ugotavlja študija, decembra objavljena na spletni strani revije Nature. Vsakega od vzorcev so odvzeli med januarjem in marcem lani, ko je v ZDA naraščalo število primerov covida-19. Glede na raziskavo je bila približno tretjina jelenov, pri katerih so vzeli vzorce, bodisi nedavno bodisi aktivno okuženih z virusom.

10.52 Ciper bo od vseh potnikov zahteval dva testa PCR

Obiskovalci Cipra bodo morali po novem opraviti dva testa PCR na okužbo z novim koronavirusom, enega pred in drugega takoj po prihodu v državo. Test, opravljen pred prihodom, ne bo smel biti starejši od 48 ur. Tisti, ki niso bili cepljeni s poživitvenim odmerkom, bodo morali poleg tega v 72 urah po vstopu v državo opraviti še hitri antigenski test. Vsi testi bodo samoplačniški, je za nemško tiskovno agencijo DPA danes pojasnila tiskovna predstavnica ciprskih zdravstvenih oblasti. Nova pravila veljajo tako za cepljene proti covidu-19 kot necepljene, so pa iz njih izvzeti otroci, mlajši od 12 let. Novi ukrepi, namenjeni zajezitvi bliskovitega širjenja koronavirusne različice omikron, bodo začeli veljati v torek ob 23. uri po lokalnem času oziroma ob 22. uri po srednjeevropskem času. Za zdaj bodo veljali do 15. januarja, nato pa jih bo vlada v Nikoziji znova pretehtala.

10.25  Italijani zaradi omikrona množično v karanteni, država v težavah

V Italiji število okužb s koronavirusno različico omikron skokovito narašča in bi lahko celo odločilno zaznamovalo prihajajoče volitve novega predsednika ali predsednice države. Že zdaj je ogroženo delovanje številnih javnih služb in gospodarstva, saj je v karanteni kar 2,5 milijona Italijanov. Kot danes ob navajanju strokovnjakov poroča rimski dnevnik La Repubblica, bi lahko četrti val pandemije, ki ga poganja omikron, številnim poslancem preprečil glasovanje o novem predsedniku države in s tem morda celo pomembno vplival na izid bližajočih se volitev. Pozitivnih na novi koronavirus je bilo doslej okoli 40 poslancev, do konca meseca bi jih lahko bilo več kot sto.

Predsednika v Italiji na plenarnem zasedanju izbira skupno 1009 članov parlamenta in predstavnikov dežel. Da bi zajezili širjenje okužb na plenarnem zasedanju, v parlamentu načrtujejo sprejetje strogih omejitev. Danes bo o tem potekal sestanek vodstva parlamenta s strokovnjaki. Sedanjemu italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli se sedemletni mandat izteče 3. februarja, za drugega pa se ne namerava potegovati. Datum volitev bo predsednik poslanske zbornice Roberto Fico uradno določil v torek, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, po pričakovanjih pa bosta prva kroga potekala 24. in 25. januarja.

10.09  V Nemčiji ob rasti števila okužb znova več dela od doma

Povečanje števila okužb z novim koronavirusom je v Nemčiji vodilo k več dela od doma. Decembra je vsaj deloma od doma delalo 27,9 odstotka zaposlenih, potem ko je bil delež avgusta 23,8-odstoten, je pokazala raziskava münchenskega inštituta Ifo. Kot je danes objavil Ifo, se je delež zaposlenih, ki delajo od doma, decembra povečal v vseh dejavnostih. V storitvah je porasel s 33,4 na 38,2 odstotka, v trgovini na debelo s 15,8 na 20,8 odstotka, v proizvodnji s 16,4 na 19,7 odstotka, v trgovini na drobno s 5,3 na 6,6 odstotka in v gradbeništvu s pet na 8,5 odstotka. »Očitno vsa podjetja ne upoštevajo obveze dela na daljavo, ki je bila znova uveljavljena konec novembra,« je dejal Jean-Victor Alipour iz Ifa. Delež zaposlenih, ki delajo od doma, je kljub decembrskemu zvišanju še okoli štiri odstotne točke pod vrhom marca 2021, ko je znašal 31,7 odstotka. Vrh so po Alipourjevih navedbah decembra presegli le na televizijskih in radijskih postajah ter v telekomunikacijah, kjer je od doma delalo 63 in 65 odstotkov zaposlenih.

09.56 V Indiji začetek cepljenja proti covidu-19 za mladostnike

Indija je začela cepljenje proti covidu-19 za mladostnike, ki so stari od 15 do 18 let. V državi z 1,3 milijarde prebivalcev živi po navedbah Unicefa največ mladostnikov na svetu. Indijsko ministrstvo za zdravje je ob tem danes objavilo, da so nazadnje potrdili 33.750 novih okužb z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po poročanju indijskih medijev cepljenje mladostnikov med drugim poteka v šolah. Cepijo z inaktiviranim (mrtvim) cepivom covaxin, izdelanim v Indiji. Tam naj bi prihodnji teden začeli tudi cepljenje proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom, ki bo sprva namenjen zdravstvenim delavcem in določenim skupinam starejših.

V Indiji so po spomladanskem smrtonosnem drugem valu imeli bistveno manj novih okužb, a se njihovo število v zadnjih dneh ponovno počasi povečuje. Preiskave v zadnjih mesecih so sicer pokazale, da imajo številni Indijci v krvi že protitelesa na novi koronavirus, bodisi zaradi predhodne okužbe z virusom bodisi zaradi cepljenja proti covidu-19 ali pa zaradi obojega.

FOTO: Biju Boro/AFP
FOTO: Biju Boro/AFP

09.36  V nedeljo potrdili 1008 novih okužb

Ob 2282 PCR-testih so včeraj potrdili 1008 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 44,2-odstoten. Poleg tega so opravili še 40.568 hitrih antigenskih testov. V državi je trenutno aktivnih 18.386 primerov okužbe, 14-dnevna incidenca znaša 868, sedemdnevno povprečje pa 1526.

V bolnišnicah zdravijo 548 bolnikov s covidom-19, 173 na intenzivni negi; umrlo je 11 covidnih bolnikov.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.250.240 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.190.292. Delež cepljenih z vsemi odmerki tako v Sloveniji znaša 56,4 odstotka.

09.17  V Južni Koreji prvi smrti zaradi omikrona

Južna Koreja je poročala o dveh smrtnih primerih v povezavi z različico omikron, poroča Yonhap News, navaja Guardian. Smrti naj bi bili prvi v državi, povezani s to zelo prenosljivo različico, so v ponedeljek sporočili uradniki. Zdravstvene oblasti v Gwangjuju, 329 kilometrov južno od Seula, so sporočile, da sta bila dva pred kratkim umrla bolnika s koronavirusom v mestu, oba stara 90 let, pozitivna na različico omikron.

08.10  Obrambni minister ZDA pozitiven na okužbo z novim koronavirusom

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je v nedeljo sporočil, da je okužen z novim koronavirusom. Po ZDA je sicer na pohodu zelo nalezljiva različica novega koronavirusa omikron. Iz ZDA tudi prihaja novica, da je Twitter ukinil osebni račun republikanske kongresnice Marjorie Taylor Greene zaradi kršitve politike podjetja v boju proti lažnim novicam. Obrambni minister ZDA Austin je ob novici, da je okužen z novim koronavirusom, še navedel, da je bil nazadnje v stiku s predsednikom ZDA Joejem Bidnom 21. decembra, več kot teden dni prej, ko je dobil prve bolezenske znake. Prav tako je bil tisto jutro njegov test na okužbo z novim koronavirusom negativen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Zmagoslavja in obžalovanja Joeja Bidna

07.35  Izrael starejšim od 60 let in zdravstvenemu osebju ponudil cepljenje s četrtim odmerkom

V Izraelu bodo starejšim od 60 let in zdravstvenemu osebju ponudili četrti odmerek cepiva proti covidu-19, poroča Guardian. Premier Naftali Bennett je to informacijo objavil v nedeljo ob porastu okužb z različico omikron in dejal, da je najvišji zdravstveni uradnik v državi to odobril. Kot je med drugim dejal v izjavi, bodo lahko ti dve skupini četrti odmerek prejele štiri mesece po tem, ko so prejele zadnji oziroma tretji odmerek cepiva, kar je odobrilo izraelsko ministrstvo za zdravje. »Izrael bo tako znova pionir globalnih prizadevanj za cepljenje. Omikron ni delta; je povsem drugačna igra z žogo. Moramo paziti na žogo, delovati hitro in odločno, če želimo v tej pandemiji še naprej imeti odprto državo, kolikor je to mogoče,« je dejal. Izrael je v četrtek odobril četrti odmerek cepiva proti covidu za osebe z oslabljenim imunskim sistemom in tako postal ena prvih držav, ki je to storila. Oblasti so v nedeljo poročale o 4206 novih okužbah s covidom-19 v zadnjih 24 urah in 195-odstotnem povečanju v zadnjem tednu. Bennett je opozoril, da bi lahko število kmalu naraslo na približno 50.000 primerov na dan, in pri tem pozval vse odrasle in otroke, naj se cepijo.

Izraelski premier Naftali Bennett. FOTO: Emil Salman/Reuters
Izraelski premier Naftali Bennett. FOTO: Emil Salman/Reuters

07.26  Zaradi omikrona letos odpovedanih že več kot 4000 letov

V nedeljo je bilo po svetu odpovedanih več kot 4000 letov zaradi slabega vremena in porasta števila primerov koronavirusa, in sicer zaradi nove različice omikron, poročanje Reutersa povzema britanski Guardian. Leti, ki so bili odpovedani do 20. ure po srednjeevropskem času, so vključevali 2400 prihodov in odhodov iz ali znotraj ZDA, je razvidno s spletne strani za sledenje FlightAware.com. V svetovnem merilu je zamujalo več kot 11.200 letov. Med letalskimi družbami z največ odpovedmi sta bila SkyWest in SouthWest s 510 oziroma 419 odpovedmi, je pokazal FlightAware. Med prazniki je sicer običajno povečano število letov, vendar je hitro širjenje omikrona povzročilo močno povečanje števila okužb, posledično pa so morale letalske družbe odpovedati lete, saj so bili piloti in kabinsko osebje v karantenah.

Preberite še:

Komentarji: