Izrael in Palestinci po treh letih znova na mirovnih pogovorih

Izraelci in Palestinci bodo za skupno mizo na mirovnih pogovorih sedeli prvič po letu 2010.

Objavljeno
29. julij 2013 12.10
ETHIOPIA-US-DIPLOMACY-KERRY
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Washington − Po treh letih zastoja bodo izraelski in palestinski pogajalci  danes zvečer znova sedli za skupno mizo in iskali rešitve v okviru neposrednih mirovnih pogovorov. Dvodnevni pogovori bodo po pisanju Slovenske tiskovne agencije potekali v Washingtonu.

Na tokratnem srečanju sicer še ni pričakovati vsebinske razprave, ampak naj bi na njem zgolj opredelili delovni načrt za pogajanja v prihodnjih mesecih.

Za oživitev bližnjevzhodnih mirovnih pogovorov si je več mesecev prizadeval ameriški državni sekretar John Kerry. Uradni termin pogovorov so sporočili šele, ko je Izrael odobril izpustitev 104 palestinskih zapornikov.

Izpustitev, ki bo potekala po korakih, je po dolgi in razgreti razpravi v nedeljo odobrila vlada v Jeruzalemu. Palestinci so izpustitev izpostavili kot enega od pogojev za vrnitev za pogajalsko mizo.

Zatem je Kerry govoril z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in njuni pogajalski skupini uradno povabil v Washington, je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. V povabilu je Kerry znova izpostavil pogum, ki sta ga izkazala Netanjahu in Abas. »Hvaležni smo za njuno voditeljsko moč,« je dejala Psakijeva.

Sporočilo ZDA razkriva še, da bo na izraelski strani pogajalsko skupino vodila ministrica za pravosodje Cipi Livni, na palestinski strani pa bo glavni pogajalec Saeb Erekat. Abas je pred tem v Ramali dejal, da bo nekdanji ameriški veleposlanik v Izraelu Martin Indyk spremljal pogajanja kot ameriški posrednik.

V ponedeljek zvečer po ameriškem času − okoli 2. ure zjutraj v torek po srednjeevropskem času − naj bi Kerry oba glavna pogajalca sprejel na večerji. Kdaj se bodo začeli pogovori, ni povsem jasno. Prvo srečanje pogajalskih partnerjev je sicer pričakovano že pred večerjo, še piše STA.