Izrael palestinskim oblastem vrnil trupla 91 napadalcev

Palestinske oblasti jih označujejo za mučenike, ki so umrli med bojem proti izraelski okupaciji Zahodnega brega.

Objavljeno
31. maj 2012 12.49
Posodobljeno
31. maj 2012 13.04
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Ramala − Izraelske oblasti so danes na Zahodni breg in v Gazo vrnile trupla 91 Palestincev, ki so vse od leta 1967 umrli med napadi na Izrael. Osemdeset trupel so predali palestinskim oblastem v Ramali na Zahodnem bregu, 11 pa so jih predali palestinskemu gibanju Hamas, ki nadzoruje območje Gaze.

Trupla Palestincev − nekateri med njimi so umrli pred več kot 40 leti, med njimi pa je bilo tudi več samomorilskih napadalcev − so bila do zdaj pokopana na izraelskem vojaškem pokopališču za »sovražne bojevnike«. Palestinske oblasti so jih označile za mučenike, ki so umrli med bojem proti izraelski okupaciji Zahodnega brega leta 1967.

Po poročanju arabske televizijske mreže Al Džazira gre zgolj za tretjino Palestincev, ki so še vedno pokopani v neoznačenih grobovih na izraelskih pokopališčih. »Večina jih je iz Nablusa in Hebrona«, poroča Al Džazira. Kot dodaja, družinam vračajo preproste krste s posmrtnimi ostanki in imetjem, ki so ga našli poleg napadalcev.

Po poročanju palestinske tiskovne agencije WAFA bodo večino posmrtnih ostankov predali družinam, 17 pa jih bodo pokopali v skupnem grobu, saj njihovih družin niso uspeli identificirati. Slovesen pokop bodo sicer pripravile tako palestinske oblasti v Ramali kot Hamas na območju Gaze.

Bo poteza spodbudila mirovna pogajanja?

Urad izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja je v upanju, da bo poteza palestinsko stran pripravila do tega, da bo znova sedla za pogajalsko mizo, vračanje trupel sicer napovedal sredi meseca. »Upamo, da bo ta humanitarna poteza služila za grajenje zaupanja in da bo pomagala spodbuditi mirovni proces,« je dejal Netanjahujev tiskovni predstavnik Mark Regev. Kot je dodal, je Izrael pripravljen na takojšnjo obnovitev pogajanj brez kakršnih koli predpogojev.

Palestinski predsednik Mahmud Abas vrnitev za pogajalsko mizo po drugi strani pogojuje z zaustavitvijo gradnje naselbin na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu. Mirovna pogajanja so sicer ravno zaradi gradnje propadla leta 2010.

ZDA in Nemčija pozvale k začetku pogajanj

K ponovnem zagonu mirovnih pogajanj je danes pozvala ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, ki je sprti strani pozvala, naj izkoristita to pozitivno gesto. »Verjamemo, da je to priložnost za začetek neposrednih pogajanj /.../ a morajo sesti za pogajalsko mizo in načeti izredno težke teme,« je povedala. Poudarila je tudi, da se je s sestavo nove izraelske vladne koalicije, kateri se je pred kratkim pridružila opozicijska stranka Kadima, odprla nova priložnost za poganja.

K ponovnem začetku pogajanje je danes pozval tudi nemški predsednik Joachim Gauck, ki se je danes sestal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Povedal je, da je med včerajšnjim obiskov v Izraelu Benjamina Netanjahuja pozval k »zadržanosti« pri izvajanju njihove politike, še posebej tiste, ki zadeva širjenje judovskih naselji na palestinskem ozemlju