Izrael z blokado Gaze ogroža zdravje tamkajšnjih otrok

Vodni viri prenaseljenega območja so preveč onesnaženi za pitje, posledica pa je tudi vse več črevesnih obolenj otrok.

Objavljeno
14. junij 2012 11.57
25.1.2009 Gaza, Izrael Palestina. Štiriletna Maram se igra na ruševinah svojega doma. FOTO: JURE ERŽEN/Delo
A. M., zunanja politika
A. M., zunanja politika

Gaza − Skupno poročilo človekoljubnih organizacij, ki se ukvarjata s pomočjo prebivalcem Gaze, ugotavlja, da tamkajšnji vodni viri zaradi onesnaženosti ne ustrezajo več standardom, primernim za pitje. Zaradi tega se je število otrok, ki jim morajo nuditi zdravstveno pomoč zaradi diareje, v petih letih, kolikor traja zaostrena izraelska blokada ozkega pasu palestinskega ozemlja ob Sredozemskem morju, podvojilo.

Glavni vir kontaminacije glavnega vodnega vira prenaseljenega območja so, kot ugotavljajo avtorji poročila Otroci Gaze: Širitev prepada (Gaza's Children: Falling Behind), gnojila in kanalizacijske odplake, ki zaradi poškodovane in pomankljive infrastrukture pronicajo v vodo. V njej so namreč preiskovalci odkrili povišane stopnje nitratov, ki jih je sicer mogoče najti v gnojilih in človeškem blatu in so po njihovem mnenju glavni razlog za povečano število črevesnih obolenj otrok v Gazi.

Da bi se temu izognile, se prizadete družine zatekajo k drugim, zasebnim vodnim virom, a jim to ni v nikakršno pomoč, saj je tudi tamkajšnja voda onesnažena in pogosto celo za desetkrat presega mejne vrednosti kontaminacijskih snovi. K temu močno prispeva dejstvo, da je kanalizacijski sistem Gaze zaradi vojnega uničenja in dolgoletnega izostanka vzdrževanja »popolnoma uničen«, kakor ugotavljajo v človekoljubnih organizacijah Save the Children in Medical Aid for Palestinians.

Velik del krivde za katastrofalne razmere v Gazi, kjer na kakih 45 kvadratnih kilometrih živi kar poldrugi milijon ljudi, od katerih je več kot polovica otrok, avtorji poročila pripisujejo kopenski in pomorski blokadi, ki jo je Izrael zaostril po Hamasovem prevzemu nadzora nad območjem leta 2007. Palestinci zaradi blokade namreč ne morejo uvažati niti ključne sanitarne opreme in gradbenega materiala.

Svoje sta prispevala tudi brutalna izraelska vojaška operacija Cast Lead, v kateri je bilo konec leta 2008 in na začetku 2009 ubitih več kot 1400 Palestincev, večinoma civilistov, uničena pa je bila tudi praktično vsa infrastruktura območja, ter kronično pomanjkanje vlaganja. Čeprav izraelske oblasti poudarjajo, da so v zadnjem času precej omilile blokado Gaze, pa avtorji poročila ugotavljajo, da to še zdaleč ni dovolj za učinkovito obnovo uničene infrastrukture.

Zato pozivajo izraelske oblasti, naj povsem odpravijo blokado prizadetega območja in omogočijo prost pretok ljudi in blaga v Gazo in iz nje, obenem pa apelirajo na mednarodno skupnost, palestinsko upravo in humanitarne organizacije, naj okrepijo prizadevanja za izboljšanje življenjskih pogojev tamkajšnjega prebivalstva.