Izrael zagrozil Palestincem, če vložijo prošnjo v ZN

Po pričakovanjih bo Palestincem v generalni skupščini ZN uspelo brez težav, navkljub nasprotovanju Izraela in ZDA.

Objavljeno
14. november 2012 14.01
UN-GENERAL ASSEMBLY-PALESTINE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Jeruzalem - Izrael je Palestincem zagrozil z nizom ukrepov, če bodo 29. novembra v Generalni skupščini ZN v skladu z napovedmi vložili prošnjo za dvig statusa Palestine v državo nečlanico. Kot je danes izjavil minister za okolje Gilad Erdan, bi lahko Izrael v tem primeru odstopil od mirovnih sporazumov in priključil judovske naselbine na Zahodnem bregu, piše Slovenska tisovna agencija.

Sicer pa je izraelsko zunanje ministrstvo pripravilo interni dokument, v katerem navaja, da bo strmoglavljenje palestinskega predsednika Mahmuda Abasa edina možnost, če bo vložil omenjeno prošnjo, poroča STA.

Po pričakovanjih bo Palestincem v GS ZN uspelo brez težav, navkljub nasprotovanju Izraela in ZDA. Če bo Palestina v ZN dobila status države nečlanice, bodo v Izraelu glede na dokument zunanjega ministrstva to razumeli kot »prekoračitev rdeče linije«, navaja STA.

Ta dokument mora dokončno potrditi izraelski zunanji minister Avigdor Liberman, ki naj bi ga nato predložil izraelskim diplomatom, pristojnim za oblikovanje odgovora judovske države na palestinsko prošnjo. Liberman naj bi že izrazil mnenje, da bi bilo treba palestinske oblasti odpraviti, če bodo v GS ZN uspešne.

Izrael: Prošnja Palestincev kot kršitev sporazuma iz Osla

Po navedbah izraelska vira naj bi judovska država razmišljala o odpravi veljavnosti dela mirovnih sporazumov iz Osla iz leta 1993. Palestinsko prošnjo v GS ZN naj bi namreč v Izraelu razumeli kot temeljno kršitev sporazumov iz Osla, ki te pravzaprav razveljavlja.

»Če se jih razveljavi, tudi nas ne zavezujejo več,« je dejal omenjeni vir. Kot je pojasnil, ti sporazumi določajo, da se vse spore rešuje na neposrednih pogajanjih in ne z obračanjem na tretjo stran.

O odpravi sporazumov iz Osla je Izrael po navedbah omenjenega vira razmišljal že lani, ko so Palestinci želeli priti do statusa države članice ZN, za kar je potrebna odobritev Varnostnega sveta ZN, v katerem imajo ZDA pravico veta. Ta načrt se je Palestincem izjalovil, piše STA.

Cilj sporazumov iz Osla je bil tlakovati pot do dokončne rešitve izraelsko-palestinskega spora. Na podlagi teh sporazumov so bile oblikovane palestinske oblasti s pristojnostmi vladanja nad deli Zahodnega brega in Gaze do končnega mirovnega dogovora.

Ta teden je nasprotovanje korakom v GS ZN Abasu znova izrazil tudi ameriški predsednik Barack Obama. A Palestinci pri svoji odločitvi, ki jo je Abas uradno obelodanil v ponedeljek zvečer, vztrajajo, še piše STA.