Izraelci napadli konvoj s humanitarno pomočjo

Izraelska mornarica je napadla konvoj ladij, ki so prevažale humanitarno pomoč za prebivalce Gaze. Po poročanju tujih medijev je umrlo najmanj 19 ljudi. Izraelska vojska je za napad obtožila propalestinske aktiviste.

Objavljeno
31. maj 2010 09.58
Ka.K., Mo.Z.,Mo.B.
Ka.K., Mo.Z.,Mo.B.
Gaza - Izraelski mediji poročajo, da je v napadu umrlo 19 ljudi, vsaj 40 pa je ranjenih. Na krovu ladij je bilo po poročanju BBC 500 ljudi. Turška ladja je medijem posredovala videoposnetek, na katerem se vidi, da so izraelski vojaki napadli konvoj ladij in s silo želeli prevzeti nadzor nad plovbo. Na posnetku so ranjenci, ki ležijo na tleh, v ozadju je slišati strele.

Do napada je domnevno prišlo kakih 64 kilometrov od obale Gaze v mednadrodnih vodah, v ladijskem dnevniku pa je sicer zapisano, da so jih izraelske oblasti opozorile, da ne smejo vstopiti v teritorialne vode.

Humanitarne ladje prevažajo okoli 10.000 ton humanitarne pomoči v Gazo, ki jo Izrael popolnoma blokira. Televizijska hiša Al Džazira je poročala, da je bil ranjen kapitan, posnetek pa se konča z vpitjem v hebrejskem jeziku: "Tišina!"

Provokacija

Šest humanitarnih ladij je izplulo iz ciprskih voda v nedeljo in bi morale danes pripluti v Gazo. Izrael je povedal, da bodo ustavili vse ladje, ki podpirajo kampanjo proti Izraelu.

Izrael je vzpostavil gospodarsko blokado, ko je v Gazi oblast prevzel Hamas. Oblasti so poudarile, da vsak teden dovolijo, da se v Gazo pripelje okoli 15.000 ton humanitarne pomoči. Združeni narodi zatrjujejo, da je to manj kot četrtina pomoči, ki jo potrebujejo. Hamas, ki vlada v Gazi, je v zadnjem desetletju proti Izraelu izstrelil na tisoče raket.

Izraelska vojska: Spopad se je začel zaradi propalestinskih aktivistov

Po poročanju ameriške tiskovne agencije se je na napad odzvala izraelska vojska, ki je za začetek spopada obtožila pomorščake, ki so jih naslovili kot propalestinske aktiviste. Izraelska mornarica se je le branila, ko so jih aktivisti napadli z noži in palicami, so sporočile izraelske oblasti. Dogajanje se je spremenilo v smrtonosni spopad, ko je eden izmed aktivistov komandosu vzel orožje in se je to sprožilo. Ali je aktivist namerno sprožil strele ali je prišlo do strelov po nesreči, ni znano, poroča izraelska vojska. Izraelske oblasti so še povedale, da je ranjenih več kot deset propalestinskih aktivistov in nekaj komandosov. Izrael je že okrepil varovanje po vsej državi.

Odzivi držav

Evropska unija je že pozvala k natančni preiskavi dogodkov. Ogorčenje nad napadom je izrazil tudi Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun in enako kot EU pozval k preiskavi dogodokov. Odzval se je tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, ki je napad obsodil in razglasil tridnevno žalovanje. Hamas je že pozval k protestom pred izraelskimi veleposlaništvi po svetu. Turško zunanje ministrstvo je napad obsodilo in opozorilo na meddržavne odnose, saj je bila v konvoju tudi turška ladja. V Istanbulu se je na osrednjem trgu Taksim že zbralo kakih 10.000 protestnikov, ki jezno vzklikajo protiizraelska gesla. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je medtem izraelsko dejanje označil kot "nehumano". Sirija je že pozvala Arabsko ligo k nujnemu sestanku, kjer bi predstavniki arabskih držav razpravlljali o "izraleski agresiji".

"To bo velika afera, o tem ni dvoma,“ je povedal izraelski minister za gospodarstvo Benjamin Ben Elizezer, ki je trenutno na uradnem obisku v Dohi. "Vse skupaj je bila provokacija od vsega začetka, saj so prevoz organizirali dva meseca. Po mirni poti smo jim povedali, naj ne delajo tega, saj imamo vso pravico, da se branimo,“ je nadaljeval minister. "Na najboljši možni način smo jim želeli preprečiti pot, ampak ko je enkrat prelita kri, je to težko pojasniti. Vsi nas bodo obtoževali,“ je še povedal nekdanji obrambni minister.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je med obiskom v Kanadi povedal, da obžaluje smrtne žrtve med tujimi aktivisti za človekove pravice, ki so bili na krovu ladij s humanitarno pomočjo namenjenih v Gazo.

Bela hiša je sporočila, da globoko obžaluje smrtne žrtve in se obenem trudi priti zadevi do dna. Predsednik Barack Obama bi se sicer v torek moral sestati z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, vendar je izraelski premier zaradi dogodkov srečanje odpovedal. Po poročanju agencije Reuters je pod vprašajem reševanje bližnjevzhodnega vprašanja.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v telefonskem pogovoru z izraelskim premierom Netanjahujem in turškim premierom Erdoganom izrazila "globoko zaskrbljenost" nad dogodkom. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle pa je pozval k takojšni preiskavi dogodka, ki bi jo izvedli neodvisni strokovnjaki. Dejal je, da nemško veleposlaništvo še vedno zbira informacije o šestih državljanih Nemčije, ki naj bi bili na krovu napadenih ladij.

Izgubljena življenja obžaluje tudi kanadski premier Stephen Harper. "Trenutno še zbiramo informacije, ki bi osvetlile dogodek, in razkrile, kaj se je pravzaprav zgodilo," je povedal Harper.

Napad na konvoj humanitarne pomoči sta obsodili tudi Španija in Francija, ki menita, da je bilo nasilje pretirano. Zaradi dogodka je Grčija že odpovedala vojaške vaje z Izraelom, prav tako pa je do nadaljnjega preložila obisk izraelskega poveljnika letalskih sil. Grčija, Egipt, Švedska, Španija in Danska so od izraelskih veleposlanikov zahtevale pojasnila za nasilje nad humanitarnim konvojem.

Globoko zaskrbljenost nad incidentom v mednarodnih vodah blizu Gaze je obsodila tudi Slovenija. Na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve so tako vsem svojcem umrlih v napadu izrazili sožalje, hkrati pa slovenska vlada obsoja uboj civilistov med izraelsko vojaško operacijo. Prav tako Slovenija zahteva takojšno, nepristransko in temeljito preiskavo. Na spletni strani so obsodili tudi nadaljevanje politike zapiranja Gaze. "Potrebno je takojšnje in brezpogojno odprtje prehodov za pretok humanitarne pomoči, življenjskih potrebščin in ljudi," so še zapisali.

 

VIDEO: Izralski napad na humanitarni konvoj (video je v angleškem jeziku)