Izrael ubil več civilistov v Libanonu

Izraelska vojska po izteku dogovora nadaljuje napade na palestinsko enklavo. Pozivi po podaljšanju premirja se vrstijo iz številnih držav.
Fotografija: Naselja na jugu Libanona so bila v zadnjih tednih že večrat tarča izraelskih napadov. FOTO: Aziz Taher/Reuters
Odpri galerijo
Naselja na jugu Libanona so bila v zadnjih tednih že večrat tarča izraelskih napadov. FOTO: Aziz Taher/Reuters

Spremljamo dogajanje na Bližnjem vzhodu:

19.45 Izrael ubil več civilitsov v Libanonu

Po izteku začasnega premirja med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas na območju Gaze danes poročajo o napadih tudi ob izraelsko-libanonski meji. Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je napadlo položaje izraelske vojske, v izraelskem napadu na jugu Libanona pa so bili ubiti trije civilisti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pripadniki Hezbolaha so po poročanju britanskega BBC po izteku premirja v Gazi iz Libanona streljali na položaje izraelske vojske na drugi strani meje. Skupaj naj bi izvedli najmanj štiri napade, med drugim tudi na vojake in vojašnico.

Izraelska vojska je sporočila, da je na napade odgovorila, njena tarča pa so bile teroristične celice. Kot je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal vir v libanonskih varnostnih silah, so bili v izraelskem napadu v obmejnem mestu Hula na jugu Libanona ubiti trije civilisti. Po navedbah virov v libanonskem mestu Tir so izraelska vojaška letala na obrobju mesta danes po sončnem zahodu izvedla dva napada. Pri tem je bil ubit en človek, trije pa ranjeni.

V zadnjem tednu dni, ko je na območju Gaze veljalo začasno premirje med Izraelom in Hamasom, je bilo z izjemo nekaj incidentov mirno tudi na izraelsko-libanonski meji. Vir blizu Hezbolaha je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da bo gibanje spoštovalo premirje, če ga bo spoštoval tudi Izrael.

16.30 V Gazi po koncu prekinitve ognja že več kot sto ubitih

V Gazi je bilo po izteku prekinitve ognja med Izraelom in palestinskim skrajnim gibanjem Hamas po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje od jutra ubitih 109 ljudi, več sto pa jih je bilo ranjenih. Izraelska vojska je sporočila, da so zadeli več kot 200 »terorističnih ciljev«, poročajo tuje tiskovne agencije.

»V zadnjih nekaj urah so kopenske, zračne in pomorske sile napadle teroristične cilje na severu in jugu Gaze, tudi v mestih Han Junis in Rafa,« je v sporočilu za javnost zapisala izraelska vojska. Dodala je, da so bila tarča napadov minirana območja, podzemni predori, izstrelitvene ploščadi in poveljniški centri Hamasa. Informacij po poročanju nemške tiskovne agencije DPA ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Po podatkih ministrstva za zdravje na območju Gaze, ki ga nadzoruje Hamas, je bilo v ponovnih izraelskih napadih ubitih najmanj 109 ljudi, več sto ljudi je bilo ranjenih. Tiskovni predstavnik ministrstva Ašraf al Kudra je poudaril, da so zdravstvene zmogljivosti v Gazi še vedno omejene. Deluje le še nekaj bolnišnic, ki lahko sprejmejo ranjence, je pojasnil in razmere označil za katastrofalne.

FOTO: John Macdougall/AFP
FOTO: John Macdougall/AFP

Prekinitev ognja, za katero sta se dogovorila Izrael in Hamas in je veljala od prejšnjega petka, se je po dveh podaljšanjih iztekla davi. Izraelska vojska je davi ob najavi obnovitve operacij po izteku dogovora Hamas obtožila kršitev premirja z izstrelitvijo rakete v smeri juga Izraela. Po podatkih medijev, na katere se sklicuje DPA, je bilo odtlej na izraelska mesta in vasi z območja Gaze izstreljenih približno 50 raket.

Katarska vlada je sicer danes potrdila, da Hamas in Izrael nadaljujeta pogovore o obnovitvi premirja pod pokroviteljstvom Katarja, poroča britanski BBC. Katarsko zunanje ministrstvo je pri tem izrazilo obžalovanje zaradi obnovitve izraelskih napadov na območje Gaze.

13.00 ZN upajo na obnovitev premirja v Gazi

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil obžalovanje nad nadaljevanjem sovražnosti v Gazi, potem ko se je davi izteklo začasno premirje med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Kot je dejal, upa, da bo prekinitev ognja mogoče obnoviti. K temu je pozvalo tudi več držav, poročajo tuje tiskovne agencije. »Globoko obžalujem, da so se v Gazi znova začele vojaške operacije,« je Guterres zapisal na družbenem omrežju X in dodal, da še vedno upa, da bo premirje mogoče obnoviti. »Ponovna vrnitev k sovražnostim samo kaže, kako pomembno je, da imamo resnično humanitarno prekinitev ognja,« je poudaril prvi mož ZN.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je nadaljevanje spopadov in izraelskega obstreljevanja Gaze označil za katastrofalno. »Pozivam vse strani in države, ki imajo vpliv nanje, naj nemudoma podvojijo prizadevanja za zagotovitev premirja – iz humanitarnih razlogov in zaradi človekovih pravic,« je dejal.

Napadi v Rafi danes zjutraj FOTO: Mohammed Abed/AFP
Napadi v Rafi danes zjutraj FOTO: Mohammed Abed/AFP

Pozivi po podaljšanju premirja se medtem vrstijo iz številnih držav. »V teh minutah moramo storiti vse, kar je v naši moči, da se humanitarna prekinitev ognja nadaljuje,« je sporočila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Poudarila je, da je to treba storiti tako za talce, ki jih Hamas še zadržuje v Gazi, kot tudi za prebivalce enklave, ki nujno potrebujejo humanitarno pomoč.

»To trpljenje se mora končno končati za vse,« je poudarila in znova izpostavila, da je varnost Izraelcev odvisna od varnosti Palestincev in obratno. »Hamas mora odložiti svoje orožje,« je še dejala in dodala, da bo le tako mogoče narediti korak naprej v smeri rešitve dveh držav.

Obžalovanje ob izteku premirja in poziv k njegovi obnovitvi je izrazila tudi Francija. »Prekinitev premirja je zelo slaba novica, obžalovanja vredna, saj ne prinaša nobene rešitve in otežuje reševanje vseh vprašanj, ki se pojavljajo,« je ob robu podnebne konference COP28 v Dubaju izjavila francoska zunanja ministrica Catherine Colonna in podaljšanje prekinitve ognja označila za nujno.

Iz Kremlja so medtem sporočili, da je Moskva upala na podaljšanje premirja. »Vsekakor bi raje videli novico o še enem podaljšanju humanitarnega premora,« je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da si bo Rusija še naprej prizadevala za izpustitev ruskih državljanov, ki jih je zajel Hamas. V Teheranu pa so za obnovitev vojaških operacij na območju Gaze obtožili Izrael in ZDA. »Potem ko so sionistični vampirji ubili več kot 15.000 Palestincev, so ob stalni podpori ameriške vlade začeli nov krog ubijanja,« je na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani. Dodal je, da »politično in pravno odgovornost za nadaljevanje agresije in pokola« nosijo Izrael, ZDA in »nekaj vlad, ki podpirajo ta apartheidski režim«.

»Globoko obžalujem, da so se v Gazi znova začele vojaške operacije,« je Guterres zapisal na družbenem omrežju X. FOTO: Andrea Renault/AFP
»Globoko obžalujem, da so se v Gazi znova začele vojaške operacije,« je Guterres zapisal na družbenem omrežju X. FOTO: Andrea Renault/AFP

12.00 Izraelska vojska obnovila ofenzivo v Gazi

Izraelska vojska je davi ob izteku veljavnosti dogovora o prekinitvi ognja v Gazi sporočila, da nadaljuje operacije v palestinski enklavi, od koder prihajajo že prva poročila o obnovljenih napadih. Izraelske sile so pri tem palestinsko gibanje Hamas obtožile kršitve premirja z izstrelitvijo rakete v smeri juga Izraela.

Izraelska vojska je danes že pred iztekom dogovora poročala o sestrelitvi rakete, ki je bila izstreljena iz oblegane palestinske enklave, poročajo tuje tiskovne agencije. To je bila prva raketa, ki je bila izstreljena iz Gaze proti Izraelu v enem tednu. Sestrelili so jo približno eno uro pred koncem premirja, ki se je izteklo ob 7. uri po lokalnem oz. 6. uri po srednjeevropskem času.

Izraelsko letalstvo je kmalu po tej uri z letali napadlo sever Gaze, nad jugom enklave pa je znova slišati izraelske drone, poroča dopisnik francoske tiskovne agencija AFP.

Po navedbah očividcev in medijev, povezanih s Hamasom, je bilo danes na severu Gaze še pred iztekom dogovora mogoče slišati zvoke streljanja in eksplozij, nad območjem pa so bili aktivni letala in brezpilotni letalniki izraelskih sil. Dogovor o začasnem premirju, ki sta ga sprti strani sprejeli ob posredovanju Katarja in Egipta, je veljal od minulega petka.

V tem času je v Gazo prvič po začetku izraelskega obleganja vstopila večja količina humanitarne pomoči, zgodilo pa se je tudi sedem izmenjav talcev in zapornikov. Zadnjo takšno izmenjavo sta Hamas in Izrael izvedla sinoči, ko je bilo v zameno za deset izraelskih talcev izpuščenih 30 palestinskih zapornikov.

Dogovor o začasnem premirju, ki sta ga sprti strani sprejeli ob posredovanju Katarja in Egipta, je veljal od prejšnjega petka. FOTO: Mahmud Hams/AFP
Dogovor o začasnem premirju, ki sta ga sprti strani sprejeli ob posredovanju Katarja in Egipta, je veljal od prejšnjega petka. FOTO: Mahmud Hams/AFP

10.20 »To je vojna proti otrokom«

Tiskovni predstavnik Unicefa James Elder je poročal, da se je današnji zračni napad zgodil le približno 50 metrov stran od največje še delujoče bolnišnice v Gazi. »Ta bolnišnica preprosto ne more sprejeti več otrok z vojnimi ranami,« je dejal v videu, objavljenem na omrežju X. Svojo objavo je pospremil z besedami: »Je človeštvo obupalo nad otroki iz Gaze?« njegove besede povzema Guardian.

»Ne morem oceniti, koliko so se zmogljivosti v bolnišnicah v zadnjih sedmih tednih zmanjšale. Ne moremo videti še več otrok z vojnimi ranami, z opeklinami, z zlomljenimi kostmi. Neukrepanje tistih z vplivom omogoča ubijanje otrok. To je vojna proti otrokom.«

8.15 Obnovljeni izraelski napadi na Gazo terjali prve smrtne žrtve

Izraelska vojska je danes kmalu po izteku veljavnosti dogovora o prekinitvi ognja nadaljevala napade na palestinsko enklavo Gaza, od koder prihajajo prva poročila o novih smrtnih žrtvah. Medtem ko izraelska letala napadajo cilje vzdolž Gaze, se v ozadju nadaljujejo pogovori o obnovitvi premirja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dobre tri ure po koncu premirja je število smrtnih žrtev izraelskih napadov v Gazi doseglo 54, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Izraelske sile danes na Han Junis na jugu Gaze mečejo letake, v katerih pozivajo civiliste, naj zapustijo območje in odidejo v mesto Rafa, ki pa je bilo davi prav tako tarča najmanj enega izraelskega napada, v katerem je bilo ubitih šest Palestincev, poroča katarska televizija Al Džazira.

V ponovnih izraelskih napadih ubitih najmanj 109 ljudi, več sto ljudi je bilo ranjenih. FOTO: Said Khatib/AFP
V ponovnih izraelskih napadih ubitih najmanj 109 ljudi, več sto ljudi je bilo ranjenih. FOTO: Said Khatib/AFP

V kraj Han Junis so se zaradi kopenske ofenzive izraelskih sil v zadnjih tednih zatekli številni prebivalci s severa Gaze.

Po navedbah Al Džazire na severu potekajo tudi spopadi med Hamasom in izraelsko vojsko. Izrael cilja tudi srednjo Gazo, kjer naj bi bilo ranjenih več civilistov. V odgovor na izraelske napade so pripadniki Hamasa in palestinskega Islamskega džihada sprožili raketni napad na kraje v južnem Izraelu. Kot navaja izraelski časnik Haaretz, je bila v napadih lažje ranjena ena ženska.

Neimenovani viri so za AFP medtem pojasnili, da se pogovori o obnovitvi premirja pod pokroviteljstvom Katarja in Egipta nadaljujejo. Izraelska vojska je davi ob najavi obnovitve operacij po izteku dogovora palestinsko gibanje Hamas obtožila za kršitev premirja z izstrelitvijo rakete v smeri juga Izraela.

8.00 Blinken odhaja iz Izraela

Antony Blinken je sklenil svoj obisk v Izraelu. V četrtek se je ameriški državni sekretar srečal z izraelskimi in palestinskimi uradniki in pozval k podaljšanju začasnega premirja ter dejal, da mora vsaka obnovitev spopadov zaščititi palestinske civiliste, poroča Guardian.

Antony Blinken FOTO: Saul Loeb/AFP
Antony Blinken FOTO: Saul Loeb/AFP

Blinken je novinarjem glede sedemdnevne prekinitve spopadov v Tel Avivu dejal, da je jasno, da želijo videti, da se ta proces nadaljuje. Na svojem tretjem potovanju na Bližnji vzhod od 7. oktobra je Blinken tudi povedal, da ZDA ostajajo zavezane podpori izraelske pravice do samoobrambe, a da mora Izrael zaščititi civiliste, če začne večje vojaške operacije v južni Gazi.

Preberite še:

Komentarji: