Jacenjuk vzhodu države ponuja več pristojnosti

Medtem ko poskuša Kijev umiriti separatistične teženje, so na Krimu sprejeli novo ustavo.

Objavljeno
11. april 2014 17.18
UKRAINE-CRISIS/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kijev − Čeprav se mednarodna skupnost že slab mesec dni ne sprijazni s priključitvijo do nedavnega ukrajinskega polotoka Krim k Ruski federaciji, to tamkajšnjih poslancev ne moti − danes so dodatno podkrepili svojo odločitev o neodvisnosti od Ukrajine in sprejeli novo ustavo.

V besedilu, ki so ga krimski poslanci podprli z veliko večino − zanj je po poročanju agencije RIA Novosti glasovalo 88 prisotnih poslancev −, med drugim piše, da je polotok neločljivi del Rusije. Ustava, napisana v treh uradnih jezikih polotoka ob Črnem morju − ruščini, ukrajinščini in krimski tatarščini − tudi predvideva, da bo se bo število poslancev po za september predvidenih volitvah zmanjšalo s sedanjih sto na 75.

Medtem ko nove krimske oblasti utrjujejo svoj položaj, pa poskuša začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk preprečiti, da bi zgledu Krima sledile še druge regije na vzhodu države. Med obiskom v Donecku, kjer oboroženi separatisti že nekaj dni zasedajo poslopje lokalne uprave in zahtevajo referendum o neodvisnosti, je tako obljubil, da bo Kijev v okviru ustavnih reform regijam podelil več pooblastil. Poleg tega je zagotovil, da ukrajinske oblasti ne bodo omejile uporabe ruskega jezika. Ali je Jacenjuk s svojimi obljubami pomiril proruske separatiste, še ni znano.

Lavrov: Protirusko razpoloženje ogroža evropsko stabilnost

Za umirjanje krize v Ukrajini se je danes zavzel tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Deeskalacija je po njegovih ocenah »povsem mogoča«, toda le če Zahod preneha s poskusi, da bi za vsako ceno legitimirali novo ukrajinsko vodstvo. Moskva novih oblasti v Kijevu namreč ne priznava in jih obtožuje, da podpirajo neonaciste in zagovarjajo protiruske politike.

Tovrstno protirusko razpoloženje zaradi poglabljanja krize v Ukrajini pa po oceni Lavrova ogroža evropsko stabilnost. »Trenutno protirusko razpoloženje, porast rasizma in ksenofobije v številnih evropskih državah ter vse večje število ultranacionalističnih skupin in popustljivost do neonacizma bodisi v Ukrajini bodisi drugod ogrožajo evropsko stabilnosti,« je po poročanju tiskovne agencije AFP dejal Lavrov.