Jack Kevorkian: smrt dr. Smrti

Svetovno slavo si je zagotovil s svojim prizadevanjem, da je treba zelo trpečim in na smrt bolnim ljudem »pomagati k smrti«.

Objavljeno
03. junij 2011 19.57
Posodobljeno
03. junij 2011 20.06
Z. R.
Z. R.
Mediji po svetu so poročali o smrti triinosemdesetletnega ameriškega zdravnika dr. Jacka Kevorkiana. To niti ni presenetljivo, saj si je svetovno slavo zagotovil že pred dvema desetletjema s svojim prizadevanjem, da je treba zelo trpečim in na smrt bolnim ljudem »pomagati k smrti«.

Zato je v svetu dobil vzdevek Dr. Smrt (Dr. Death), na ta račun je nekaj let preživel tudi po zaporih, saj je evtanazija oziroma pomoč pri samomoru v ZDA večinoma še vedno kazniva.

Agencije poročajo, da je dr. Kevorkian, patolog iz Michigana, v letih med 1990 in 1999 pomagal pri samomoru najmanj 130 ljudem, poleg tega pa se je tudi javno zelo zavzemal za »legalno pomoč pri samomoru«. Sam se je primerjal z Martinom Luthrom Kingom in Gandhijem, tožilce pa je imel za naciste.

Leta 1990 so ga obtožili umora prve stopnje za prvo znano pomoč pri samomoru štiriinpetdesetletne učiteljice Janet Adkins, vendar je bila obtožba zavrnjena. Umrla je v zadnjem delu njegovega furgona, ko je uporabila »samomorilno napravo« Mercitron. Ta je bila sestavljena iz več steklenic, kemikalij in cevi za vbrizganje smrtonosnega strupa, pozneje pa je Kevorkian v ta namen uporabljal masko, v katero je bilo mogoče dovajati ogljikov monoksid.

Bolniki so si smrt povzročili sami, da ga ne bi mogli obsoditi za umor. Čeprav so se izjalovila kar štiri sojenja proti njemu, so ga nazadnje leta 1999 po le dvodnevnem procesu poslali v zapor za deset do petindvajset let na podlagi obtožbe za drugostopenjski umor, ker je sam sebe posnel, kako nekemu bolniku daje smrtonosni koktajl, videoposnetek pa kot izziv poslal avtorjem znane oddaje 60 minut, v kateri so ga tudi objavili, pozneje pa so ga predvajali še na nacionalni televiziji. Kevorkian je odsedel osem let, preden so ga junija 2007 izpustili; takrat je tudi zagotovil, da nikomur več ne bo pomagal pri samomoru.

Leto pozneje si je kot neodvisni kandidat celo prizadeval za vstop v kongres, vendar je na volitvah v predmestju Detroita dobil samo 2,7 odstotka glasov. Njegovo življenjsko zgodbo so leta 2010 uporabili za nagrajeni film You Don't Know Jack, v katerem ga je zaigral Al Pacino.

Čeprav je bil menda zelo bolan, je Kevorkian trdil, da sam sebe nima za človeka, ki bi si želel pomoči pri samomoru.