Janukovič: Nemiri v Kijevu so grožnja vsej Ukrajini

V nagovoru narodu, je pozval k dialogu, kompromisu in miru in zagotovil, da bo poskrbel za javni red.

Objavljeno
20. januar 2014 18.46
Posodobljeno
20. januar 2014 19.00
TOPSHOTS-UKRAINE-EU-RUSSIA-UNREST-POLITICS-LAWS
V. V., Delo.si, STA
V. V., Delo.si, STA
Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je danes ocenil, da spopadi med policijo in protestniki v Kijevu ne ogrožajo samo ljudi v prestolnici, ampak vso državo. V nagovoru narodu, objavljenem na svoji spletni strani, je pozval k dialogu, kompromisu in miru, poroča STA.

»Razumem vašo udeležbo na množičnih protestih, vendar pa, ko se miroljubne akcije sprevržejo v množične nemire in jih spremljajo nasilje in kriminalni incidenti, niso več samo grožnja prebivalcem v Kijevu, ampak vsej Ukrajini,« je zapisal predsednik v sporočilu.

Ob tem je zagotovil, da si bo z vsemi zakonitimi sredstvi prizadeval za zagotovitev javnega reda. Kot je dejal, želi ustaviti spopade, ki so jih »sprožili tisti, ki se želijo boriti za oblast s prelivanjem krvi«, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Omenjeno je zapisal, potem ko je bilo po protestih, ki se jih je v nedeljo udeležilo 200.000 ljudi, v spopadih med protestniki in policijo v noči na danes v Kijevu ranjenih več kot 200 ljudi, 31 pa so jih prijeli.

Spopadi med več tisoč protestniki in policijo se v središču Kijeva nadaljujejo tudi danes. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, so protestniki postavili nove barikade iz v nedeljo zažganih avtobusov in policijskih avtomobilov.

Ukrajinci so na ulicah vse od konca lanskega novembra, ko se je vlada odločila, da z EU ne podpiše pridružitvenega sporazuma. V nedeljo je proteste še podžgala pred kratkim na hitro sprejeta zakonodaja, s katero naj bi oblasti poskušale zadušiti protestniško gibanje.

Med sprejetimi novostmi je prepoved nepooblaščenega postavljanja šotorov, odrov in zvočnikov na javnih mestih, žaljenje vladnih uradnikov pa bo odslej kaznivo dejanje. Ukrajinski poslanci, zvesti Janukoviču, so zakonodajo potrdili v nekaj minutah in kar z dvigovanjem rok, še poroča STA.