Janukovič za referendum o vseh ukrajinskih regijah

Odstavljeni ukrajinski predsednik meni, da bi k stabilizaciji razmer v državi lahko prispeval le referendum.

Objavljeno
28. marec 2014 12.55
UKRAINE-CRISIS/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva, Kijev − Odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je danes presenetil s pozivom po izvedbi referendumov o prihodnjem statusu v vseh ukrajinskih regijah.

Janukovič, ki se je po strmoglavljenju s položaja zatekel v Rusijo, je ocenil, da bi k stabilizaciji razmer v Ukrajini ter ohranitvi ozemeljske celovitosti in suverenosti države lahko prispeval le referendum, ne pa predčasne predsedniške volitve, predvidene za 25. maj. »Kot predsednik, ki je z vami v mislih in z dušo, vse razumne državljana pozivam, naj ne dovolijo, da jih izkoristijo vsiljivci! Zahtevajte referendum o ugotavljanju statusa vsake regije v Ukrajini,« je dejal po navedbah tiskovne agencije Itar Tass.

Janukovič še naprej vztraja, da ostaja legitimni predsednik Ukrajine, čemur pritrjujejo tudi ruske oblasti  s predsednikom Vladimirjem Putinom na čelu in ne priznavajo legitimnosti nove, Zahodu naklonjene oblasti v Kijevu, ki je vajeti prevzela po Janukovičevem padcu. A po drugi strani Putin tudi pravi, da odstavljeni ukrajinski predsednik nima politične prihodnosti.

Janukovič je v zadnjih dneh svojo Stranko regij prosil, naj mu odvzame članstvo in ga razreši dolžnosti častnega predsednika, kar je stranka po pisanju agencije AFP že tako in tako nameravala storiti. Stranka regij, ki priznava, da potrebuje celovito reorganizacijo, se bo konec tedna sestala na kongresu, na katerem bo razpravljala o prihodnji strategiji, znano pa je že, da namerava sodelovati na majskih predsedniških volitvah.

Kandidaturo na njih je včeraj napovedala tudi nekdanja premierka Julija Timošenko, voditeljica oranžne revolucije leta 2004 in tako imenovana ukrajinska »Železna lady«. Do pred kratkim zaprta opozicijska voditeljica se je za predsedniški položaj sicer potegovala že leta 2010, a je bilo ljudstvo takrat bolj naklonjeno Janukoviču. Po zadnjih raziskavah javnega mnenja se ji zmaga izmika tudi tokrat, še več − napovedujejo ji celo tretje mesto oziroma 8,2 odstotka glasov. Po poročanju tiskovne agencije AFP daleč največ podpore trenutno uživa čokoladni baron Petro Porošenko, ki mu raziskave napovedujejo 24,8 odstotka glasov volivcev, za njim pa bi se z 8,9 odstotka uvrstil nekdanji boksarski prvak Vitalij Kličko.