Japonska državam Aseana obljubila 20 milijard dolarjev pomoči

Z velikodušno ponudbo želi Japonska pridobiti Asean na svojo stran v ozemeljskem sporu s Kitajsko.

Objavljeno
14. december 2013 09.58
JAPAN-ECONOMY/STIMULUS
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Tokio − Japonska je državam jugovzhodne Azije ponudila 20 milijard pomoči, piše Slovenska tiskovna agencija. Japonski premier Šinzo Abe je pomoč članicam Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) obljubil na vrhu v Tokiu, s katerim so obeležili 40 let odnosov s to organizacijo. Z velikodušno ponudbo želi Japonska pridobiti Asean na svojo stran v ozemeljskem sporu s Kitajsko, dodaja STA.

»Skupaj z Aseanom želim zgraditi prihodnost Azije, kjer bodo nagrajeni zakoni, ne pa moč, pravila in ljudje, ki trdo delajo, kar bo vodilo v družbo blaginje z vzajemnim spoštovanjem,« je dejal japonski premier.

Abe, ki je v letu dni, odkar je prevzel oblast, obiskal vseh deset članic Aseana, je po pisanju STA ciljal na spor s Kitajsko glede nenaseljenega otočja v Vzhodnokitajskem morju. Razmere so se še zaostrile, ko je Kitajska minuli mesec na območju nad Vzhodnokitajskim morjem, vključno s spornimi otoki, razglasila območje zračne obrambe.

Peking od vseh letal, ki vstopijo v območje, zahteva, da predložijo načrt leta in upoštevajo navodila kitajskih oblasti. Poznavalci razmer menijo, da je samo še vprašanje časa, kdaj bo Kitajska območje zračne obrambe razglasila tudi nad Južnokitajskim morjem, kjer je v sporu z vsemi okoliškimi državami.

Abe je danes dejal, da je japonska pomoč v višini 20 milijard dolarjev mišljena v širšem kontekstu.» Na tem vrhu želim razpravljati o odnosih med Japonsko in Aseanom v kontekstu mednarodne skupnosti in ne samo dvostranskih odnosov,« je poudaril. Ob tem je izrazil upanje, da bodo sprejeli srednje- in dolgoročno vizijo, s katero bi določili način sodelovanja med Japonsko in Aseanom v prihodnosti.

Opazovalci menijo, da bo japonski poziv naletel na ugoden odziv v vsaj štirih članicah Aseana, ki so prav tako vpletene v ozemeljske spore s Kitajsko − Filipini, Vietnam, Malezija in Brunej. Organizacija, v kateri so še Kambodža, Indonezija, Laos, Mjanmar, Singapur in Tajska, se sicer izogiba odprtim sporom s Kitajsko, katere gospodarstvo je ključnega pomena za celotno regijo, še piše STA.