Japonska vlada bo odločneje posegla v odpravo težav v Fukušimi

Okoli kontaminiranih stavb nameravajo zgradili podzemni varnostni zid iz zamrznjene zemlje.

Objavljeno
08. avgust 2013 12.49
JAPAN-NUCLEAR-DISASTER-ENVIRONMENT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Tokio − Japonska vlada je napovedala, da bo odločneje posegla v napore za zajezitev uhajanja radioaktivne vode, ki vse od dvojne katastrofe marca 2011, rušilnega potresa in uničujočega cunamija, izteka iz jedrske elektrarne Daiči v Fukušimi

Japonske oblasti so nove ukrepe napovedale dan po tem, ko je operater poškodovane nuklearke, podjetje Tepco, sporočil, da kontaminirana voda iz nuklearke izteka kljub preprekam, ki so jih ustvarili z vbrizgavanjem kemikalij v prst okoli elektrarne. Kot je dejal japonski premier Šinzo Abe, bo vlada, namesto da bi se zanašala na podjetje Tepco, raje ukrepala sama. »To je nujna zadeva, s katero se je treba soočiti,« je dejal po navedbah britanske mreže BBC.

Najnovejšo težavo v Fukušimi sicer predstavlja kontaminirana voda, ki se je nabrala v zadnjih mesecih, odkar je začel operater elektrarne ustvarjati kemično prepreko, s katero so hoteli ustaviti njeno iztekanje, piše tiskovna agencija AP. Pregrade so nekoliko zamejile iztekanje vode, a so obenem povzročile, da se je ta začela nabirati. Podjetje Tepco bo sicer še ta teden začelo črpati okoli sto ton vode, pozneje pa nameravajo odstraniti tudi kontaminirano vodo iz jarkov v bližini obale.

Japonska vlada, ki je včeraj sporočila, da v morje vse od katastrofe 11. marca 2011 vsak dan izteče okoli 300 ton radioaktivne vode, kljub tem načrtom ni zadovoljna z reševanjem razmer v Fukušimi. Včeraj je tako sporočila, da razmišlja o financiranju še enega več milijard dolarjev vrednega projekta, v okviru katerega bi okoli kontaminiranih stavb zgradili podzemni varnostni zid iz zamrznjene zemlje, ki naj bi preprečil mešanje podtalnice z radioaktivno vodo. Projekt bo predvidoma končan julija 2015.