Število smrtnih žrtev potresa na Japonskem naraslo na 64

Reševalci nadaljujejo iskanje pogrešanih in odpravljajo posledice potresa, pri čemer jih ovirajo padavine.
Fotografija: Žarišče potresa je bilo na polotoku Noto, ki leži 505 kilometrov severozahodno od Tokia. Tudi v japonski prestolnici so potresne sunke čutili milijoni prebivalcev. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Žarišče potresa je bilo na polotoku Noto, ki leži 505 kilometrov severozahodno od Tokia. Tudi v japonski prestolnici so potresne sunke čutili milijoni prebivalcev. FOTO: AFP

Število smrtnih žrtev ponedeljkovega potresa z magnitudo 7,6, ki je stresel japonski polotok Noto, je naraslo na 64, danes poroča japonska tiskovna agencija Kjodo. Reševalci medtem nadaljujejo iskanje pogrešanih in odpravljajo posledice potresa, pri čemer jih ovirajo padavine. Vremenoslovci opozarjajo na možnost nadaljnjih zemeljskih plazov.

Oblasti v prefekturi Išikava so danes sporočile, da je bilo v potresu ranjenih najmanj 300 ljudi, od tega 20 huje. Reševalne službe nadaljujejo iskanje preživelih in odpravljajo posledice potresa, po pričakovanjih pa bi lahko število mrtvih in ranjenih še naraslo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Medtem so območje zajele občasne padavine, ki ovirajo reševanje. Nacionalna meteorološka agencija je prebivalce opozorila na možnost nadaljnjih zemeljskih in blatnih plazov. Padavine bodo sicer po napovedih vztrajale do četrtka. Po poročanju japonske televizije NHK celotni obseg uničenja še ni znan.

»Od nesreče je minilo več kot 40 ur. Prejeli smo veliko informacij o ljudeh v stiski in ljudeh, ki čakajo na pomoč,« je danes sporočil japonski premier Fumio Kišida in napovedal podvojitev števila vojaškega osebja, ki so ga oblasti poslale na prizadeta območja, in sicer s 1000 na 2000.

image_alt
Nepripravljeno pripravljeni na največjo katastrofo

Pri tem je premier zagotovil, da nedavna nesreča na tokijskem letališču ne bo vplivala na oskrbo prizadetih prebivalcev. V letalo japonske obalne straže, ki bi moralo na prizadeto območje dostaviti pomoč, je namreč v torek trčilo letalo družbe Japan Airlines.

V prefekturi Išikava je medtem brez elektrike še vedno več kot 32.000 gospodinjstev, številna mesta pa so ostala tudi brez tekoče vode. Dostavo pomoči po navedbah regionalnih oblasti ovirajo tudi uničene in poškodovane ceste.

Žarišče potresa je bilo na polotoku Noto, ki leži 505 kilometrov severozahodno od Tokia. Tudi v japonski prestolnici so potresne sunke čutili milijoni prebivalcev. Potresu je sledilo več kot 200 popotresnih sunkov, med katerimi je imel najmočnejši magnitudo 5,6. Japonska meteorološka agencija je v torek preklicala varnostno opozorilo pred cunamijem. Potres je sicer povzročil manjši cunami v bližini mesta Wajima, a valovi niso bili visoki več kot en meter.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Japonske oblasti preiskujejo torkovo nesrečo na tokijskem letališču

Po torkovi smrtonosni nesreči na tokijskem letališču, v kateri je v letalo japonske obalne straže trčilo v potniško letalo družbe Japan Airlines, pristojni preiskujejo nasprotujoča si poročila o navodilih, ki jih je pred trčenjem dala kontrola zračnega prometa. Po navedbah predstavnikov Japan Airlines je njihovo letalo imelo dovoljenje za pristanek.

Letalo obalne straže bi moralo poleteti proti polotoku Noto na zahodni obali otoka Honšu, ki ga je v ponedeljek prizadel uničujoč potres z magnitudo 7,6. Tja naj bi dostavilo nujne potrebščine za prizadete v potresu, ki je terjal več deset življenj.

V nesreči je umrlo pet od šestih ljudi na letalu obalne straže, vseh 379 potnikov in članov posadke na letalu družbe Japan Airlines pa so rešili, potem ko je letalo zajel ogenj. Japonska vlada je obljubila, da bo raziskala vzrok za nesrečo.

V torek zvečer so predstavniki družbe Japan Airlines na vprašanje, ali je njihovo letalo imelo dovoljenje za pristanek, odgovorili pritrdilno. »Po našem vedenju je bilo izdano,« so dejali. Podrobnejših informacij o komunikaciji med kontrolorji in obema letaloma družba in pristojno ministrstvo nista podala, češ da preiskava še poteka, navaja AFP.

Po poročanju japonske televizije NHK je kontrolni stolp letalu obalne straže naročil, naj počaka pred vzletno-pristajalno stezo. Medtem naj bi neimenovani predstavnik obalne straže dejal, da je pilot njihovega letala – ki je edini preživel, a je huje poškodovan – takoj po nesreči povedal, da je imel dovoljenje za vzlet.

Pristojni na tokijskem letališču Haneda, ki velja za eno najbolj obremenjenih na svetu, so zaradi nesreče odpovedali več deset današnjih notranjih letov. Podjetje Airbus, ki je izdelalo letalo družbe Japan Airlines, pa je sporočilo, da bo na Japonsko poslalo ekipo strokovnjakov, ki bodo tamkajšnjim oblastem pomagali pri preiskavi nesreče.

Preberite še:

Komentarji: