Japonske volitve na oblast znova pripeljale konservativce

Vrnitev Šinza Abeja na premierski stolček pomeni konec Japonske, kakršno poznamo.

Objavljeno
16. december 2012 07.00
Posodobljeno
16. december 2012 07.15
JAPAN-ELECTION/
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking

Tokio - Konzervativec Šinzo Abe, zmagovalec današnjih parlamentarnih volitev in najverjetnejši japonski premier, je že v prvi povolilni izjavi dregnil v najbolj bolečo točko japonsko-kitajskih odnosov. O skupini nenanaseljenih, a strateško pomembnih otokov v Vzhodnokitajskem morju, ki jih Japonci imenujejo Senkaku, Kitajci pa Diaoyu, lastita pa si jih obe državi, je izjavil, da »Kitajska ugovarja dejstvu, da so [otoki] od nekdaj japonsko ozemlje,« njegov cilj pa da je »končati te ugovore«.

Kitajska državna tiskovna agencija Xinhua je nasprotno japonske voditelje pozvala k »razumnim stališčem v zunanji politki« in jih posvarila, naj se »ne pustijo zapeljati stališčem domačih jastrebov«.

Plebiscitarna zmaga japonskih konservativcev

Na današnjih volitvah na Japonskem si je Liberalnodemokratska stranka (LDP) prepričljivo povrnila nekdaj izgubljeno večino v spodnjem domu japonskega parlamenta. Šinzo Abe bo tako novi premier, in sicer že šesti po vrsti, odkar je leta 2007 odstopil s te funkcije.

Po prvih rezultatih volitev, ki so jih objavili takoj po zaprtju volišč, sta Demokratska stranka Japonske (DPJ) in sedanji premier Jošihiko Noda utrpela hud poraz. V dietu, v katerem je 480 poslanskih mest, bo DPJ obdržala med 55 in 77 predstavnikov. LDP bi utegnila osvojiti kar 310 mest, kar je velik skok v primerjavi z dosedanjimi 118 poslanskimi sedeži.

Tako kot pred tremi leti in pol, ko je Japonska izglasovala plebiscitarni »Ne« DPJ, je tudi zdaj zmaga konservativne stranke bolj izraz nezadovoljstva s politiko levice, ki je od leta 2009 do danes zamenjala kar tri premiere.

Volitve so pokazale tudi, da Japonci niso več navdušeni ne za levo ne za desno opcijo, saj je na volišča odšlo samo 59,7 odstotka volivcev, kar je 10 odstotkov manj kot leta 2009. Potem ko so po skoraj­ polstoletni neprekinjeni vladavini konservativcev videli, kako državo vodijo demokrati, so mnogi prepričani, da je LDP največ, kar je mogoče imeti, in so omogočili, da se je Šinzo Abe vrnil v velikem slogu.

V trenutku, ko so Japonci glasovali, je Severna Koreja obhajala prvo obletnico smrti svojega ljubljenega vodje Kim Džong Ila. Komemoracija je potekala v znamenju ponosa nad nedavno izstreljenim satelitom. Predsednik vrhovne skupščine Kim Džong Nam je poudaril, da je vesoljski uspeh rezultat pokojnikove politike in njegove pripravljenosti, da ubrani jedrski in raketni program pred napadi mednarodne javnosti. To pomeni, da njegov sin in naslednik na oblasti, Kim Džong Un, za nobeno ceno ne sme odstopiti od nadaljnjega izpopolnjevanja raket, satelitov in miniaturnih jedrskih glav in da bo Abe svojo zunanjo politiko osredotočil okoli varnosti in nevarnosti, ki grozi Japonski iz neposredne soseščine.

Abe bo imel na voljo širok prostor za revizijo ustave in njegov mandat bo najverjetneje potekal v znamenju konca Japonske, kakršno poznamo zadnjo polovico stoletja. Napovedal je, da bo odpravil meje, ki jih pacifistična ustava postavlja japonski vojski, češ da te ogrožajo tradicionalne vrednote.

Največji izziv novega-starega premiera bo novo-staro vprašanje gospodarskega okrevanja. Verjetno bo ena njegovih prvih potez zvišanje inflacijskega limita z enega na dva odstotka. Ni težko izračunati, da njegova formula gospodarskega oživljanja predpostavlja vrnitev k jedrski energiji. Tako se Japonska vrača na izhodiščno točko, da bi z nje krenila kot povsem nova igralka na azijskem prizorišču. Kakšno vlogo bo imela v globalnih razmerjih, bo mogoče videti, ko bo Abejeva vlada oblikovana.