Je »fotografija leta« ponarejena?

Paul Hansen očitke, da je zmagovalno fotografijo sestavil iz treh posnetkov, ostro zanika.

Objavljeno
14. maj 2013 20.08
Netherlands World Press Photo Contest
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Amsterdam - Švedski fotograf Paul Hansen, dobitnik letošnje prestižne nagrade za najboljšo reportažno fotografijo World Press Photo, se otepa očitkov o ponarejanju. Spletna stran Extremetech.com je namreč poročala, da je avtor zmagovalno fotografijo s pomočjo Photoshopa sestavil iz vsaj treh posnetkov.

Hansen ostro zavrača vse očitke o ponarejanju dramatične fotografije,  na katero je ujel pogreb dveh palestinskih otrok, ki sta bila ubita med izraelskim napadom na Gazo. »Še nobene moje fotografije niso tako natančno pregledali,« je povedal v odzivu.

Na obtožbe so se odzvali tudi organizatorji mednarodnega fotoreporterskega tekmovanja World Press Photo, ki so za Huffington Post povedali, da je Paul Hansen v preteklosti večkrat razložil vse podrobnosti o naknadni računalniški obdelavi fotografije. »World Press Photo nima razloga, da bi v njegov razlago dvomil. A smo zato, da bi zamejili vse nadaljnje špekulacije,  z dovoljenjem Paula Hansena za podrobno analizo fotografije prosili dva neodvisna strokovnjaka. Rezultate bomo objavili takoj, ko bodo na voljo,« so še zapisali.