Jemen v stanju pripravljenosti

Jemenska vlada se je na odločitev nekaterih zahodnih držav o umiku diplomatske osebja odzvala kritično.

Objavljeno
07. avgust 2013 12.31
YEMEN-US-QAEDA-ATTACKS-POLITICS
Mo. B., Delo.si, Z. R., zunanja politika
Mo. B., Delo.si, Z. R., zunanja politika

Sana - V jemenski prestolnici Sana tudi danes vladajo izredne razmere. Varnostni ukrepi so poostreni, ulice je zavzelo več sto oklepnih vozil, ki na območjih, kjer imajo sedež tuja diplomatska predstavništva in vladne institucije, oprezajo za sumljivimi vozili in osebami. ZDA in Velika Britanija medtem iz države pospešeno umikata svoje državljane in večino diplomatskega osebja.

Jemenske oblasti po mednarodnem preplahu, ki ga je sprožila prestrežena elektronska komunikacija med šefom Al Kaide Ajmanom al Zavahirijem in predstavnikom teroristične organizacija na Arabskem polotoku, ničesar ne nameravajo prepustiti naključju. Prav zato so nad odzivom držav, ki so se odločile za zaprtje diplomatskih predstavništev in umik osebja, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razočarane. »Medtem ko jemenska vlada ceni skrb tujih vlad za varnost svojih državljanov, pa svarimo, da je evakuacija diplomatskega osebja v interesu skrajnežev,« je jemensko zunanje ministrstvo zapisalo v izjavi za javnost. Dodali so še, da umik diplomatskega osebja »spodkopava sicer izjemno sodelovanje med Jemnom in mednarodnimi zavezniki v boju proti terorizmu«.

Preprečen napad v Jemnu

Jemenske varnostne sile so v zadnjih dneh močno poostrile varnostne ukrepe po državi, za operacije proti tamkajšnjim skrajnežem pa se po poročanju BBC pospešeno pripravljajo tudi ameriške posebne enote.

Jemenske oblasti po poročanju BBC trdijo, da jim je uspelo preprečiti obsežen napad na nekatere ključne infrastrukturne objekte v državi. Po besedah predstavnika jemenske vlade Radžeha Badija so nameravali pripadniki Al Kaide na Arabskem polotoku (Akap) razstreliti več plinovodov in naftovodov ter prevzeti nadzor nad nekaterimi mesti, med njimi tudi pristaniščema, po katerih poteka večina jemenskega izvoza nafte. Če bi nakana uspela, bi se v rokah Akapa, ki so ga ameriške oblasti že pred časom označile za eno najbolj nevarnih podružnic Al Kaide, znašla ključna ekonomska infrastruktura države.

Tudi Slovenija popotnikom svetuje previdnost

Združene države Amerike so pred dnevi  nepričakovano sporočile, da iz preventivnih varnostnih razlogov zapirajo skoraj 20 veleposlaništev in konzulatov v afriških državah in državah Bližnjega vzhoda.

Stopnja teroristične ogroženosti naj bi bila najvišja prav v Jemnu, kjer so svoja diplomatska predstavništva zaprle tudi nekatere evropske države, med njimi Velika Britanija, Francij in Nemčija. Belgija, Italija in Nizozemska so svojim državljanom svetovale, naj državo zapustijo. Slovenija v Jemnu nima svojega predstavništva, a na spletni strani zunanjega ministrstva slovenskim državljanom svetujejo, naj državo čim prej zapustijo. Prav tako na podlagi informacij, ki so jih v začetku avgusta pridobile ZDA, popotnikom svetujejo, naj se izogibajo lokacij visokega tveganja, spremljajo poročila medijev in informacije iz drugih virov ter upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Kot smo že poročali, je po pisanju New York Timesa NSA pred časom prestregla elektronsko komunikacijo med Zavahirijem in vodjo Al Kaide na Arabskem polotoku, v katerem je vrhovni šef najbolj aktivni, jemenski »podružnici« menda ukazal izvesti teroristični napad. Kje, kdaj in kako naj bi se ta zgodil, iz prestreženih telefonskih pogovorov in tajnih poročil NSA menda ni jasno, vendar naj bi se po poročanju Los Angeles Timesa in CBS News pripravljalo »nekaj velikega«.