Johnsonova vlada prepovedala uporabo Huaweijeve opreme

London je presodil, da sodelovanje s kitajskim podjetjem predstavlja preveliko varnostno tveganje.
Fotografija: Vlada Borisa Johnsona se je januarja letos odločila, da bo kitajski gigant kljub določenim varnostnim tveganjem lahko v omejenem obsegu sodeloval pri gradnji omrežja 5G na Otoku. To odločitev je zdaj razveljavila. Foto: Fred Dufour/Afp
Odpri galerijo
Vlada Borisa Johnsona se je januarja letos odločila, da bo kitajski gigant kljub določenim varnostnim tveganjem lahko v omejenem obsegu sodeloval pri gradnji omrežja 5G na Otoku. To odločitev je zdaj razveljavila. Foto: Fred Dufour/Afp

Britanska vlada je britanskim telekomunikacijskih operaterjem prepovedala uporabo opreme kitajskega tehnološkega giganta Huawei pri vzpostavljanju mobilnega omrežja pete generacije (5G). Popolna prepoved bo začela veljati s koncem tega leta, so sporočili predstavniki vlade, ki je presodila, da sodelovanje s kitajskim podjetjem predstavlja preveliko varnostno tveganje.



Mobilni operaterji od konca leta naprej obstoječim omrežjem 5G ne bodo smeli dodajati nobenih novih Huaweijevih komponent, medtem ko bodo morali vso že vgrajeno Huaweijevo opremo iz omrežij odstraniti najkasneje do leta 2027.

Vlada se je januarja letos odločila, da bo kitajski gigant kljub določenim varnostnim tveganjem lahko v omejenem obsegu sodeloval pri gradnji omrežja 5G na Otoku. Odločitev jo je postavila v navskrižje s Trumpovo administracijo, ki je London prepričevala, naj se odreče kakršnemu koli sodelovanju s Huaweijem.

Britanski premier Boris Johnson. Foto: Ben Stansall/Reuters
Britanski premier Boris Johnson. Foto: Ben Stansall/Reuters


Razveljavitev te odločitve utegne poslabšati že tako zaostrene odnose med Združenim kraljestvom in Kitajsko. Vsekakor jo je možno videti kot del širših strateških trenj med Londonom in Pekingom, ki so se v zadnjih tednih stopnjevala predvsem zaradi negotove usode Hongkonga.

Johnsonova vlada je v začetku meseca v odzivu na kitajsko sprejetje novega zakona o nacionalni varnosti za Hongkong odpravila administrativne ovire za pridobitev britanskega državljanstva za tri milijone prebivalcev nekdanje britanske kolonije.

Preberite še:

Komentarji: