Josipović: Ustavni zakon o manjšinah je mogoče spremeniti

Josipović ocenil, da se ustavni zakon, ki določa uvedbo dvojezičnosti v občinah z več kot tretjino srbskega prebivalstva, lahko spremeni.

Objavljeno
03. februar 2013 16.42
Ti. K., Delo.si
Ti. K., Delo.si
Zagreb - Potem ko je v Vukovarju v soboto proti uvedbi dvojezičnosti protestiralo okoli 20.000 ljudi, je danes hrvaški predsednik Ivo Josipović ocenil, da se ustavni zakon, ki to določa, lahko spremeni. Če ne obstaja želja po spoštovanju zakona, ga je treba spremeniti, je dejal. Poslanec Samostojne demokratske srbske stranke Milorad Pupovac je to zavrnil.

Josipović je v Münchnu ob robu varnostne konference dejal, da od hrvaških strank pričakuje, da bodo ljudem pojasnili pomen spoštovanja ustavnega zakona o pravicah narodnih manjšin, ki za občine z več kot tretjino srbskega prebivalstva določa uvedbo dvojezičnosti, torej tudi napise v srbskem jeziku in cirilici.

»Če pa se ne želi spoštovati zakona, ga je treba spremeniti,« je dejal po poročanju Slovenske tiskovne agencije.

S tem se sicer ni strinjal Pupovac, ki je danes za Hino v odzivu dejal, da je Hrvaška obveze do manjšin sprejela v času mednarodnega priznanja in približevanja mednarodnim institucijam. »Ne more se nek zakon sprejeti na mednarodni ravni, doma pa mu nasprotovati,« je dodal.

V skladu z omenjenim ustavnim zakonom mora Hrvaška v okoli 20 občinah in mestih, tudi v Vukovarju, ki so ga srbske sile in takratna jugoslovanska vojska med vojno etnično očistile, uvesti dvojezičnost.

Na poziv 22 veteranskih združenj v mestu, ki so združena v Štab za obrambo hrvaškega Vukovarja, so v soboto v tem obmejnem mestu pripravili protest pod naslovom »Za hrvaški Vukovar - ne cirilici«. Protestov se je udeležilo okoli 20.000 ljudi iz vse Hrvaške, ki so zahtevali od vlade, da zakona ne izvaja. V nasprotnem primeru so napovedali množičen protest v Zagrebu.

Predsednik štaba Tomislav Josić je povedal, da so v soboto na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti zakona, vlado pa pozvali, naj do odločitve ustavnega sodišča zakona ne izvaja.