Jovanka Broz verjame, da je Tito napisal oporoko

Udbi ni uspelo, da bi zasegla pisma, ki pričajo o Titovi oporoki, ki pa nikoli ni bila najdena.

Objavljeno
09. junij 2013 22.28
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – Srbski dnevnik Globus je objavil tajna pisma Jovanke Broz, ki jih je Titova vdova napisala v hišnem priporu. Po navedbah časnika je Tito pred smrtjo napisal oporoko, njeno objavo pa je preprečil nekdanji vodja jugoslovanske tajne policije Stane Dolanc.

To so pisma, ki jih Udbi ni uspelo odkriti in zaseči, Jovanka Broz pa jih je napisala tri leta po smrti nekdanjega jugoslovanskega predsednika. Kot navaja časnik, pisma razkrivajo, kaj je nekdanja prva dama doživljala po Titovi smrti. Takoj so jo namreč vrgli iz rezidence. Njena dramatična izpoved govori tudi o tem, kaj se je dogajalo s številnimi dragocenostmi predsedniškega para, potem ko je bila materialna zapuščina Josipa Broza Tita leta 1984 razglašena za državno skrivnost.

Jovanka je v pismih poudarila, da je od vojne prijateljice izvedela, da je Tito napisal oporoko in jo dal razmnožiti v osmih kopijah. Eno kopijo je predal tudi generalu Kosti Nađu. V oporoki je Tito določil, naj o vsej njegovi materialni zapuščini po njegovi smrti odloča Jovanka, saj bo to tudi najbolje znala. Po Jovankinih navedbah pa je vodja jugoslovanske tajne policije in član Predsedstva SFRJ Stane Dolanc zagrozil Nađu, naj si nikakor ne drzne dokumenta objaviti v javnosti, ker bo slabo končal.

Nekdanja prva dama je še poudarila, da verjame v obstoj oporoke, ker je Tita zelo dobro poznala, saj je z njim živela 35 let. »Če se spomnim najinega zakona in najinih odnosov do tega strašnega in ponižujočega konca, sem prepričana, da je Tito napisal takšno oporoko,« je zapisala. Dodala je, da se ji zdi zelo verjetno, da je Dolanc grozil Nađu, saj ga je dobro poznala.

Pisma so iz leta 1983, Globus pa ni razkril identitete osebe, ki ji je Jovanka pisala – kot so napisali, zaradi njene varnosti. Iz tajnih pisem je tudi razvidno, da je Jovanka šele po treh letih agonije prosila za pomoč pri reševanju svoje eksistence in nasledstva. Časnik tudi navaja, da je dobil korespondenco ekskluzivno na vpogled, z njeno pomočjo pa je rekonstruiral, kaj se je dogajalo s Titovo zapuščino, ki še ni doživela epiloga.

Titovi nasledniki se po triintridesetih letih upravičeno bojijo, da dediščine ne bodo nikoli videli, ker je bila večina Titovega premoženja ukradena ali pa se je izgubila neznano kam. Titov vnuk Joška Broz trdi, da so po maršalovi smrti in številnih pritožbah njegovih naslednikov državni komisiji na Užički 5 v Beogradu ostale le še razvaline.

Jovanka je vseskozi vztrajno zavračala zahteve, naj podpiše dokumente o Titovem premoženju in svojem nasledstvu. Po njenem pričevanju so bili popisi okrnjeni ali pa so jo skušali prisiliti, da se odreče premoženju. Kot je še dejala, so manjkale dragocenosti, za katere nihče ne ve, kje jih iskati, ali pa je komisija ocenila, da gre za predmete, ki spadajo v muzejsko zbirko.

Dejstvo je, da oporoka ni bila nikoli najdena in da je Tito formalnopravno umrl brez nje. Kot predsednik Jugoslavije je v govorih sicer večkrat izjavil, da bo svoje premoženje zapustil državi, nekdanji Jovankin odvetnik Tom Fila pa je za Globus izjavil, da Titovih besed, dokler je bil še pri najboljših močeh, petnajst let kasneje ni bilo mogoče razumeti kot njegovo oporoko. Če bi Tito izjavil, da vse zapušča državi, ko so mu že amputirali nogo, za kar pa komunistična stranka ni nikoli predložila nobenih dokazov, bi imela njegova izjava večjo težo, je še dodal za Globus.