Julian Assange in Slavoj Žižek: 2. julija skupaj o vplivu WikiLeaksa

Ustanovitelj WikiLeaksa in slovenski filozof bosta premišljevala o delovanju in vplivu največje baze zaupnih podatkov.

Objavljeno
10. junij 2011 21.11
Posodobljeno
10. junij 2011 21.55
M. Č., Delo.si
M. Č., Delo.si
London - S spletne strani WikiLeaks so lani pricurljali trije najbolj obsežni paketi zaupnih podatkov v zgodovini: dokumenti so razkrivali zaodrje vojne v Iraku, Afganistanu in diplomatske depeše. Od takrat se je svet nedvomno spremenil.

Objave so k odstopu neposredno prisilile številne veleposlanike, vlada Velike Britanije pa je zaradi njih zahtevala natančen pregled varnosti informacijskega sistema. Sočasno so se prebivalci Bližnjega vzhoda in na severu Afrike zbudili v arabsko pomlad. Mnogi verjamejo, da so proteste v tem delu sveta zanetili ravno razkriti dokumenti.

Frontline je zato spodbudil »dva vodilna svetovna misleca«, Juliana Assangea in Slavoja Žižka, k pogovoru o etiki in filozofiji delovanja spletne strani. Premišljevala bosta o njenem vplivu na politične premike v svetu in ugotavljala, kakšen odmev bi lahko imela v prihodnje. Gotovo se bosta dotaknila tudi drugih tem, ki pestijo naš čas.

Pogovor bo v londonski dvorani Troxy vodila Amy Goodman, večkrat nagrajena preiskovalna novinarka in voditeljica oddaje Democracy now!, ki jo predvajajo na spletu in več kot 900 javnih televizijskih in radijskih postajah po svetu.