Juncker preverja utrip evropskega parlamenta

Evropski poslanci bodo o Junckerjevi kandidaturi odločali 15. julija. Podporo parlamenta bo po pričakovanjih dobil.

Objavljeno
08. julij 2014 10.35
Belgium EU
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Bruselj − Kandidat za predsednika evropske komisije Jean-Claude Juncker se bo danes in jutri ločeno sestal z vsako politično skupino v evropskem parlamentu. Tako bo preveril utrip parlamenta, ki mu bo prihodnji teden predstavil načrt dela komisije v prihodnjih petih letih, piše Slovenska tiskovna agencija.

Juncker se bo s političnimi skupinami sestal na njihovo povabilo. Danes se bo najprej pogovoril z evropskimi socialdemokrati (S&D), nato z zmernimi evroskeptiki Evropskimi konservativci in reformisti (ECR) ter z evropskimi liberalci (Alde). V sredo pa se bo srečal z Zelenimi (Greens/EFA), z združeno evropsko levico (GUE/NGL), s svojo desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) ter na koncu še z evroskeptiki pod vodstvom Nigela Faragea, Evropo svobode in neposredne demokracije (EFDD).

Juncker je bil kandidat EPP za predsednika komisije v kampanji za evropske volitve, nato pa so ga po vroči razpravi konec junija za kandidata potrdili tudi voditelji članic, a izjemoma ne s soglasjem. Proti sta bila britanski in madžarski premier David Cameron in Viktor Orban, piše STA.

Za imenovanje za predsednika komisije Juncker zdaj potrebuje še absolutno večino v evropskem parlamentu, torej najmanj 376 od 751 glasov. Glasovanje je predvideno v torek, nato pa naj bi v sredo voditelji članic odločali še o preostalih vodilnih položajih v Uniji.

Juncker bo zagotovo dobil podporo parlamenta, dodaja STA. Če ga poslanci tradicionalno proevropskih strank ne bi podprli, bi si namreč naredili medvedjo uslugo in ogrozili svoj okrepljeni vpliv v medinstitucionalnem odnosu, ki so si ga priborili s konceptom vodilnih kandidatov.

Evropski poslanci sicer poudarjajo, da v zameno za podporo pričakujejo ustrezen program. Juncker je v predvolilni kampanji med drugim poudarjal potrebo po pravi kombinaciji ukrepov za rast in proračunske discipline, digitalno agendo in načrt za soočenje z migracijskimi pritiski, še dodaja STA.