Jutranje streljanje v New Yorku in drugi ameriški zločini

Najmanj šestnajst ranjenih v vagonu podzemne železnice v Brooklynu. Predsednik Biden za večje omejitve pravice do orožja.
Fotografija: Policija pred postajo podzemne železnice na brooklynški 36.cesti. FOTO: Spencer Platt/Afp
Odpri galerijo
Policija pred postajo podzemne železnice na brooklynški 36.cesti. FOTO: Spencer Platt/Afp

Oboroženi moški s plinsko masko in v oblačilu gradbenih delavcev je v newyorškem Brooklynu v času jutranjega hitenja na delo streljal v poln vagon podzemne železnice in ranil najmanj šestnajst ljudi, nekatere od njih s plinsko bombo, ki jo je odvrgel pred streljanjem. Grozljive fotografije in video posnetki s prenosnih telefonov na postaji 36. ulice kažejo okrvavljene ljudi. Tam so našli tudi več nedetoniranih bomb. 

New York je v primerjavi z lanskim marcem zabeležil skoraj 60-odstotno povečanje kriminalnih dejanj, v javnem prometu celo za 73 odstotkov. Še posebej veliko več je streljanja, ropov in posilstev ter zločinov proti azijskim in judovskim meščanom, nesorazmerno veliko storilcev je temne polti, po prvih podatkih tudi današnji strelec. V ameriški javnosti pa ni soglasja o razlogih in odgovorih. Če eni za porast kriminala krivijo pandemijo in celo rasizem, drugi s prstom kažejo na newyorško odpravo varščine ter predčasno odpuščanje zapornikov. Novi župan Eric Adams si prizadeva za konec šotorjenja brezdomcev v najbolj urbanih predelih mesta.

Demokratski predsednik Joe Biden korenine sedanjih težav vidi v veliki dostopnosti strelnega orožja v ZDA in je v začetku tedna vso svojo pozornost usmeril proti tako imenovanim puškam-duhovom, ki zato, ker jih je mogoče po delih kupiti na spletu, nimajo serijskih številk. »Vsakdo jo lahko naroči po pošti. Vsakdo. Zločinec, terorist, domači nasilnik jo lahko sestavijo v manj kot pol ure,« je poudarjal. Demokratska administracija je regulacije, ki veljajo za drugo strelno orožje, razširila tudi na te, še posebej pomembno je po njihovem prepričanju preverjanje identitete kupcev. Poznavalci domnevajo, da je v Ameriki že okrog dvajset tisoč »pušk duhov«.

Predsednik Joe Biden s preživelo množičnega streljanja Mio Tretta. Foto Kevin Lamarque/Reuters
Predsednik Joe Biden s preživelo množičnega streljanja Mio Tretta. Foto Kevin Lamarque/Reuters

Bidnu se je pri zagovoru dodatnih zakonskih zahtev pridružila Mia Tretta, preživela streljanja na srednji šoli Saugus High School v kalifornijski Santa Clariti. Novembra 2019 je šestnajstletni Nathaniel Berhow tam ubil dva sošolca in Mio zadel v trebuh, reden je pištolo ustrelil proti sebi. Orožje je naročil na spletu in prejel po delih po pošti. Novo zakonodajo so pozdravili tudi starši žrtev še enega nesmiselnega šolskega streljanja, ki ga je izvršil tedaj dvajsetletni nekdanji učenec srednje šole v floridskem Parkland Nikolas Cruz. Nekateri so opozorili na domače tridimenzionalno tiskanje strelnega orožja. kar tudi že omogočajo nove tehnologije.

Cruz, ki je ubil sedemnajst ljudi in jih še enkrat toliko ranil, si v nasprotju s številnimi takšnimi storilci ni sodil sam in proces proti njemu je pravkar poskrbel za tragikomični incident. Poročena kandidatka za porotnico »gospa Bristol« se je opravičila z izgovorom, da mora služiti svojemu starejšemu ljubimcu. »Sugar daddy« naj bi ji plačeval osem tisoč dolarjev na mesec, poleg tega pa bi se večmesečno sedenje na poroti pokrivalo s praznovanji rojstnih dni njenih otrok. Sodnica najprej ni mogla verjeti svojim ušesom, kandidatko pa je vendarle odpustila porotniške dolžnosti, pa čeprav najbrž ne iz istega razloga. O tem, ali si morilec Cruz zasluži dosmrtni zapor ali smrtno kazen, bodo odločali drugi, ni pa še znano, kaj si o postranskem zaslužku svoje žene misli gospod Bristol.

Preberite še:

Komentarji: