Južna Afrika: poziv k prekinitvi molka o nevarnem obrezovanju

Samo v zadnjih treh tednih je v Južni Afriki zaradi zapletov po obrezovanju umrlo 42 dečkov.

Objavljeno
27. julij 2012 18.05
Posodobljeno
27. julij 2012 18.05
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Cape Town - Južnoafriška organizacija za enakopravnost med spoloma The Sonke Gender Justice Network (SGJN) opozarja, da je molk, ki spremlja tradicionalne obrede prehoda v moškost, smrtonosen. Po njihovih podatkih je namreč samo od 11. julija v južnoafriški provinci Eastern Cape umrlo 42 dečkov.

Po poročanju Guardiana se vsako leto tisoče dečkov ljudstva Xhosa odloči za obred, ki predstavlja njihov prehod v moškost. Vrhunec obreda, ki lahko traja tudi do enega meseca, je obrezovanje, a je to za številne usodno. Kirurški poseg namreč izvajajo s tradicionalnim orodjem, ki ni sterilizirano. To pogosto vodi v zdravstvene zaplete, katerih posledica sta lahko tudi amputacija spolnega uda ali celo smrt.

»V Južni Afriki zadnjih 18 let vlada demokracija, a se o sramoti, ki spremlja iniciacijske šole v Eastern Capeu ne govori. Zakaj kot skrbna, sočutna in demokratična družba gledamo stran? Zakaj dopuščamo, da določene kulturne prakse naše mlade ljudi oropajo prihodnosti?« se sprašuje predstavnik organizacije SGJN Mbuyiselo Botha. Kot je pojasnil, prepričanje, kaj predstavlja pravega moškega, ne vpliva le na moške tega ljudstva, ampak celotno družbo. Botha še opozarja, da bi morali biti tudi tradicionalni obredi urejeni z zakoni.

Lokalni voditelji so pojasnili, da se zavedajo resnosti problema. Kot so pojasnili, je število žrtev naraslo tudi zaradi finančnih težav, zaradi katerih so morali letos opustiti nekatere preventivne kampanje.