Južni Sudan: Spirali nasilja ni videti konca

Po ocenah ZN je umrlo čez tisoč ljudi, zaradi krvavega nasilja pa je domove zapustilo več kot 120.000 ljudi.

Objavljeno
27. december 2013 12.27
SOUTHSUDAN-UNREST/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Džuba − Medtem ko se tako spopadi kot humanitarna kriza v najmlajši državi na svetu še naprej stopnjujejo, si južnosudanske sosede prizadevajo za skupno mizo posesti predsednika Salvo Kiira in njegovega političnega nasprotnika Rieka Macharja.

Dan po tem, ko so se v Džubi na pogovorih o prenehanju sovražnosti sešli Kiir, kenijski predsednik Uhuru Kenyatta in etiopski premier Hailemariam Desalegn, so se v Nairobiju sestali voditelji vzhodnoafriškega trgovskega bloka IGAD. Na srečanju so razpravljali o možnosti mirovnih pogajanj med sprtima južnosudanskima voditeljema. Kenyatta ju je pozval, naj miroljubno rešita svoja nesoglasja, saj vojna Južnemu Sudanu ne bo prinesla drugega kot milijone beguncev. Poleg tega je Macharja posvaril, da južnosudanske sosede ne bodo pristale na poskus državnega udara, in na to, da bi predsednika Kiira ali demokratično izvoljeno vlado vrgli z oblasti. Podobno so sporočile tudi ZDA, ki nameravajo v primeru strmoglavljenja Kiira blokirati donacije najmlajši državi na svetu.

Nekaj napredka je bilo sicer doseženega že v četrtek. Kiir je namreč načeloma pristal na prekinitev sovražnosti in na pogajanja z Macharjem, pred meseci odstavljenim podpredsednikom, katerega obtožuje poskusa državnega udara, Machar pa je po drugi strani na pogajanja pristal pod pogojem, da izpustijo njegove politične zaveznike. Kljub načelni pripravljenosti za mirovni sporazum pa se spopadi nadaljujejo − po navedbah tujih agencij je bilo danes najhuje v mestih Bentiu in Malakal, središčih z nafto bogatega severa države.

Po ocenah Združenih narodov je vse od 15. decembra, ko so po dolgotrajnih napetostih izbruhnili spopadi, umrlo čez tisoč ljudi, zaradi krvavega medetničnega nasilja, množičnih pobojev in posilstev pa je domove zapustilo več kot 120.000 ljudi. Okoli 63.000 se jih je zateklo v oporišča ZN, ki se s težavo soočajo z navalom beguncev. Kot so sporočili, bodo humanitarne organizacije v prihodnjih treh mesecih za vodo, sanitetno opremo, zavetje, hrano in zdravila potrebovale 166 milijonov dolarjev. Del sredstev bodo namenili tudi zaščiti beguncev. Varnostni svet je namreč v torek soglasno sklenil, da bo število pripadnikov misije UNMISS skorajda podvojil.