Kaotično rojevanje italijanske vlade

Nazakuje se izrazito desna in evroskeptična koalicija, vznemirjenje v EU
Fotografija: Evropo vznemirja nastajanje evroskeptične vlade v Italiji. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters
Odpri galerijo
Evropo vznemirja nastajanje evroskeptične vlade v Italiji. FOTO: Alessandro Bianchi/Reuters

Čudni obrati, ki spremljajo težavno nastajanje italijanske vlade Gibanja 5 zvezd in Lige in trajajo že dolgo, so se iztekli v programski dokument: dolg, improviziran, splošen, na hitro napisan. Obrisi nove oblasti v Rimu vznemirjajo celino in kažejo radikalno drugačno razmerje z Evropsko unijo.
Pogodba, ki nakazuje vladno koalicijo med populističnim Gibanjem in nacionalistično Ligo, je pripravljena, neznanka je še ime premiera. V dokumentu je navedena revizija evropskih pogodb in nasprotovanje sankcijam proti Rusiji, obema strankama je skupno hotenje, da je treba bistveno spremeniti odnose Italije z Evropsko unijo. Predsednik republike Sergio Mattarella naj bi v nedeljo ali ponedeljek dobil na mizo vladni program in tudi ime kandidata za predsednika vlade. Šef države si je zadržal pravico, da bo ocenil končni tekst.
 

Vznemirjivi signali


Nočna môra za evrsko območje, je zapisal nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung. Italijanski populistični stranki, ki oblikujeta vlado, pošiljata celini vznemirljive protievropske signale, je problematična pogajanja povzel Neue Zürcher Zeitung. Še dlje je šel britanski Financial Times, pred dnevi je komentiral, da je Italija na robu tega, da sestavi »najbolj nekonvencionalo in neizkušeno vlado, ki jo je kdaj imela kaka zahodnoevropska demokracija po nastanku rimske pogodbe o ustanovitvi Evropske unije leta 1957«. Zakrbljenost evropskih voditeljev in finančnih trgov je v četrtek na milanski borzi odrazil tudi 2,2 odstotni padec vrednosti delnic.
V dokumentu »vlade sprememb« – Luigi Di Maio jo je označil za »bombo« za politično ureditev – sta voditelja dosegla dogovor glede večine vprašanj, v njem je denimo državljanski dohodek, ki je bil osrednja volilna programska točka Gibanja 5 zvezd, namenjena zlasti italijanskemu jugu. Nekatera vprašanja, recimo politika do priseljevanja, kar je prioriteta Mattea Salvinija, pa ostajajo nerešena, med drugim tudi davčna politika. Če bo vladni sporazum dokončno sklenjen, bo o njem odločalo članstvo. Ne eden ne drugi strankarski prvak ne bo prevzel vodenja vlade, pripravljena sta »ostati zunaj vladne ekipe«, »če bi bilo to potrebno«. Med kandidati za premierski položaj naj bi bil favorit Alfonso Bonafede (letnik 1976), eden tistih, ki je v stranki najbliže Di Maiu, med imeni je še novinar Emilio Carelli. Eden od italijanskih komentatorjev je te dni zapisal, kako malo zdaj še šteje ministrski predsednik, postal je samo že »izvrševalec«.
Potem ko sta voditelja pretekli teden prosila Kvirinal za več časa, se je izkazalo, kako daleč narazen so si prioritete obeh strank. Še vedno ostajajo mnoge razlike glede tistega, kar voditelj Lige imenuje »program« in čemur prvak Gibanja 5 zvezd pravi »pogodba«, formulacije so vse preveč generalizirane, ocenjuje Corriere, Evropo pa vznemirja predvsem DNA nastajajoče vlade: evroskeptičen in uperjen proti establišmentu. V vsakem primeru gre za vlado, ki bi bistveno odstopala od pozicij levosredinske garniture premiera Paola Gentiloneja.
 

Opozorila


Že v začetku tedna je vznemirjenje povzročil osnutek strankarskega dogovora, ki je prišel v javnost. Njegova avtentičnost ni bila dvomljiva, stranki pa sta brž izjavili, češ da ni več aktualen. Bolj ko sta se poskušali distancirati od kontroverznih stališč, bolj je postajalo očitno, kako zelo hočeta predrugačiti razmerje med Italijo, EU in evroobmočjem. Med drugim gre za preoblikovanje evropskega pakta stabilnosti in njegovih natančnih pravil o proračunskem primanjkljaju pod 3 odstotki bruto domačega produkta in za veliko povečanje proračuna zaradi načrtovanega temeljnega državljanskega dohodka in enotne davčne stopnje. Med prvotnimi zahtevami je bil tudi odpis 250 milijard italijanskega javnega dolga, naslovljen na Evropsko centralno banko in Maria Draghija. Očitno je, da je razmerje z Evropo najbolj problematična točka tudi za predsednika Mattarello.
Evropska unija je v etapi nastajanja evroskeptične vlade že sredi tedna opozorila Italijo glede treh reči: migracij, javnih financ in tako imenovanega pakta stabilnosti. Bruselj je opomnil Rim, naj ohrani prizadevanja za zmanjšanje velikega javnega dolga, drugega najvišjega v evroobmočju, oziroma proti odstopanju od fiskalnih pravil Evropske unije. Salvini se je nemudoma odzval, češ da gre za »nesprejemljivo vmešavanje« uradnikov osemindvajseterice v proces pogajanj o novi italijanski vladi, Di Maio je omenil »nenehne napade evrokracije«. Koalicijski partnerici možne nove vlade se namreč zavzemata za radikalno znižanje davkov, ukinitev nepriljubljene pokojninske reforme, vse to bi vplivalo na povečanje italijanskega dolga in proračunski primanjkjaj. Evropska komisija, ki bo prihodnji teden objavila svoja letna gospodarska priporočila državam članicam, bo obnovila svoj poziv Italiji, naj nadaljuje z zmanjševanjem deficita in dolga, je izjavil podpredsednik evropske komisije za evro Valdis Dombrovskis.
 

Komentarji: