Karamarko razrešil Kosorjevo in Šeksa

Predsedstvo stranke je nekdanjo hrvaško premierko in vidnega predstavnika HDZ razrešilo s položajev podpredsednikov sabora.

Objavljeno
13. junij 2012 10.47
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke HDZ Tomislav Karamarko je nekdanjo hrvaško premierko in vodjo stranke Jadranko Kosor ter vidnega predstavnika HDZ in nekdanjega predsednika hrvaškega sabora Vladimirja Šeksa sinoči razrešil s položajev podpredsednikov sabora iz opozicijske kvote. Njuni mesti bosta po poročanju hrvaške televizije HRT zasedla Tomislav Čuljak in Željko Reiner.

Karamarko je po koncu srečanja predsedništva stranke pojasnil svoje razloge za zamenjavo. Kot je dejal, »gre za moralno dejanje, saj po porazu na [decembrskih parlamentarnih] volitvah Jadranka Kosor ni ponudila odstopa«. Dodal je, da nekdanje predsednice stranke in Šeksa na noben način ne bodo razvrednotili ali ponižali. »Ponudili jim bomo neke druge možnosti, na primer vodenje parlamentarnih odborov, tako da statusno ne bosta degradirana,« je dejal Karamarko. O predlogu o zamenjavi Kosorjeve in Šeksa bo po njegovem mnenju sabor odločal v petek.

Kosorjeva se je pozneje v pogovoru za HRT na zamenjavo odzvala z razočaranjem. »Zamenjali so me tisti, ki sem jih sprejela v HDZ. Ta odločitev je degradirajoča. Dobro in predano sem delala, zaključila pogajanja z Evropsko unijo in se borila proti korupciji,« je Kosorjeva izpostavila svoje dosežke. Kot je dodala, odločitev predsedništva stranke dokazuje, da njenega dela ne cenijo. »Kdo je razrešil Vladimirja Šeksa in mene? Ljudje, ki so v stranki sedem ali devet mesecev, zamenjujejo pa naju, ki sva za stranko nekaj naredila,« je še dodala.