Katalonski parlament za referendum o neodvisnosti

Katalonski premier se zaveda, da bo Madrid zavrnil njegov referendum, zato napoveduje boj pred evropskimi sodišči.

Objavljeno
23. januar 2013 22.17
SPAIN-REGIONS-CATALONIA-PARLIAMENT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Barcelona - Katalonski parlament je danes potrdil izjavo, ki odpira pot za izvedbo referenduma o neodvisnosti od Španije, čeprav v Madridu temu nasprotujejo. Za izjavo je glasovalo skoraj 70 odstotkov poslancev iz vrst nacionalistične stranke CiU katalonskega premiera Arturja Masa, njene zaveznice ERC in dveh manjših separatističnih strank, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Proti so glasovali poslanci konservativne Ljudske stranke (PP) španskega premiera Mariana Rajoya, glavne opozicijske Socialistične stranke in manjše stranke Ciutadans.

Mas je napovedal, da bo referendum o neodvisnosti leta 2014. Njegovim načrtom nasprotuje vlada v Madridu, ki je napovedala, da bo ljudsko glasovanje poskušala preprečiti s pomočjo ustavnega sodišča, piše STA.

V danes sprejeti izjavi piše, da je pokrajina na severovzhodu Španije »suveren politični in pravni subjekt« s pravico odločanja o lastni prihodnosti. V besedilu je bila Katalonija sprva omenjena kot bodoča država, a je bil kasneje ta zapis izbrisan.

Mas je sprejetje izjave označil za zgodovinski dogodek. Dokument zagotavlja, da bo referendum organiziran v demokratičnih pogojih, katalonski parlament pa je obljubil, da bo o tem procesu razpravljal s špansko državo, evropskimi institucijami in mednarodno skupnostjo, navaja STA.

Mas se zaveda, da bo Madrid zavrnil njegov referendum, zato napoveduje boj pred evropskimi sodišči, še poroča STA.