Kdo je novi egiptovski predsednik?

Civilni obraz vojaškega udara, kot ga imenujejo nekateri, bo krmilo naroda prevzel v času globokih razhajanj.

Objavljeno
04. julij 2013 15.43
EGYPT-PROTESTS/INTERIM
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

»Obljubljam, da bom ohranjal sistem republike, spoštoval ustavo in zakon ter branil interese ljudstva.« S temi besedami je kot začasni egiptovski predsednik prisegel vodja vrhovnega ustavnega sodišča Adli Mansur. Položaj je prevzel po tem, ko je vojska v sredo po manj kot letu vladanja odstavila prvega demokratično izvoljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, začasno zamrznila izvajanje sporne ustave ter sprejela sklep o sestavi tehnične vlade in pripravah na predčasne volitve.

Novi egiptovski predsednik je načeloval ustavnemu sodišču zgolj dva dni, nato ga je vojska imenovala za začasnega voditelja najštevilnejše arabske države. Na najvišji položaj egiptovske sodne veje oblasti ga je maja imenoval kar Mursi, kar ga je, potem ko je vojska zamrznila ustavo, izstrelilo v vrh egiptovske politike.

O Mansurju je znanega le malo. Spletna stran Masravi ga opisuje kot skrivnostnega človeka s praktično neobstoječim medijskim profilom. V nasprotju s predstavniki egiptov­ske opozicije, denimo z dobitnikom Nobelove nagrade za mir in nekdanjim vodjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamedom el Baradejem in nekdanjim vodjem Arabske lige Amirjem Muso, bi se sodnik najverjetneje lahko sprehodil med protestniki, ki so zahtevali menjavo oblasti, ne da bi ga prepoznali. Njegova fotografija se namreč nikoli ni znašla med tistimi, ki so jih na egiptovskih ulicah vzdigovale razjarjene množice.

Sedeminšestdesetletni oče treh otrok, ki si je prislužil štipendijo za prestižno francosko fakulteto École nationale de l'administration, je kot sodnik na civilnih in kazenskih ter verskih sodiščih vrsto let služil že v času režima predsednika Hosnija Mubaraka. Od leta 1992 je bil namestnik predsednika vrhovnega ustavnega sodišča, sodeloval je tudi pri oblikovanju zakona za izvedbo predsedniških volitev, ki so lani pripeljale na oblast Mursija.

Civilni obraz vojaškega udara, kot ga imenujejo nekateri, bo krmilo naroda sicer prevzel v času globokih razhajanj zaradi odstavitve prvega demokratično izvoljenega predsednika. Kako dolgo bo ostal na položaju, ni znano, saj datuma predsedniških volitev še niso ­določili.