Kdo za obzidjem krade papeževa pisma?

Ukradena tajna pisma zadevajo najbolj skrita vatikanska dogovarjanja in papeževa mnenja o tujih državnikih.

Objavljeno
21. maj 2012 10.31
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim – Sveti sedež bo sprožil policijsko preiskavo in sodni pregon proti doslej neznanim storilcem, ki so iz najbolj skritih kotičkov za vatikanskim obzidjem odnašali najbolj tajne dokumente in jih izročali novinarju Gianluigiju Nuzziju, da je lahko napisal knjigo Njegova svetost, ki je za Vatikan kriminalno dejanje, pljuvanje po svetem očetu.

Na knjižnih policah se je pojavila knjiga Njegova svetost, ki bo na trgu zagotovo premagala tudi slavno in hkrati popljuvano knjigo Vatikan, d. d. Obe je napisal Gianluigi Nuzzi, udarno pero časnika Libero, enega izmed najbolj udarnih iz Berlusconijevega medijskega imperija.

Knjiga Vatikan, d. d. govori o vatikanskih financah, nečednih poslih, lakomnosti in pohlepu, predlanskim je bila najbolj prodajana knjiga v Italiji, prevedli so jo v veliko jezikov. V primerjavi s knjigo Njegova svetost je bila Vatikan, d. d. napisana spoštljivo in zadržano.

Še preden so bralci lahko v knjigarnah našli novo Nuzzijevo knjigo, je papeški uradni glasnik pater Federico Lombardi pojasnil novinarjem, da gre za kriminalno dejanje Gianluigija Nuzzija, ki je posegel v papeževo zasebnost, klevetal in umazal papeževo podobo.

Kriminalno je tudi delovanje ljudi, ki so Nuzziju izročali dokumente, najbolj tajna pisma, ki sta jih prejemala papež in njegov osebni tajnik, zadevajo pa najbolj skrita vatikanska dogovarjanja in papeževa mnenja o tujih državnikih in pomembnih sodobnih dogajanjih.

Taka dokumentacija je doslej ostajala zaklenjena desetletja ali pa sploh nikoli ni prišla v javnost. Nuzzi in njegovi sodelavci izza obzidja, ki niso mogli biti tujci ali vlomilci, pa so pikre zgodbice zdaj ponudili kot vroče žemljice.

Knjiga Njegova svetost pa prinaša nove zgodbe samo na prvi pogled. Vse, kar piše Nuzzi, je prihajalo na dan pred nekaj meseci, ko se je kot nekakšna pogrošna kopija zdaj že obledelega WikiLeaksa pojavila vatikanska različica, poimenovana VatiLeaks.

Spopadi, ki se najbrž dogajajo med prelati za obzidjem, kakor so se v preteklosti, le da niso tako hitro prihajali na dan, so storili, da so se širile govorice, tudi klevete o tem in onem izmed dostojanstvenikov. Večina vatikanistov se zanje po začetni zagretosti ni več zmenila.

Pri Nuzziju so nov element domnevno pristni dokumenti, ki naj bi dokazovali resničnost trditev in namigov o nejasnem, čudnem, podtalnem delovanju Cerkve. Kar so bile prej govorice in čenče, so zdaj citati iz pisem ali cela pisma, ki sta jih prejemala papež in njegov osebni tajnik, zadevajo pa najbolj občutljive teme, tudi papeževo ne prav prijazno mnenje o nemški kanclerki Angeli Merkel, denimo.

»Globoka grla«, ki so poskrbela za odliv pisem iz papeških soban, niso mogli biti ljudje z ulice. V Vatikanu naj bi bilo vsem jasno, kdo sme in kdo ne v papeške prostore. Preiskava, menijo v Rimu, bo zato bolj obračun znotraj obzidja kot preganjanje Nuzzija, ki je navsezadnje samo objavil, kar so mu prinesli.

Za Nuzzijem trdno stoji njegov časnik Libero, ob Giornalu najbolj trdni zagovornik podjetnika in že malo umaknjenega politika Silvia Berlusconija. Časnik že odgovarja Lombardiju, rekoč, da ne gre za umazano igro Libera, ampak za popolno nezanesljivost vatikanskega državnega tajništva, kjer je na voljo prav vse. Brezplačno.